Първата изненада на финалите на ATP в Лондон е факт - Давид Гофен би световния № 1 Рафаел Надал със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 в страхотен мач в зала "О2 арена".

Белгиецът записа впечатляваща победа в дебюта си на заключителния турнир за годината. По-рано същото стори и Григор Димитров срещу Доминик Тийм.

Така Гришо и Давид, които са съседи в Монте Карло и добри приятели, ще спорят в сряда от 22 часа българско време. Предвид развоя до момента двубоят е изключително важен за първите две места, които осигуряват полуфинали.

Балансът от мачовете между Димитров и Гофен е 6:1 в полза на българина. Най-добрият ни тенисист победи в Мелбърн през януари с 3:0 сета, след това и на финала в София. Седмица по-късно белгиецът най-накрая "взе ръка" на четвъртфинал в Ротердам. Това прави 2:1 през тази година.

Малко след поражението си Надал обяви, че напуска надпреварата. Той до последно бе под въпрос заради контузия в коляното, отказала го от "Мастърс"-а в Париж. Видя се, че не е възстановен напълно и е далеч от оптималното си състояние.

Рафа ще бъде заменен от своя сънародник Пабло Кареньо Буста, който е неудобен противник за Григор, надви го на "Ролан Гарос" през тази година.

А Гофен се намира в отлична форма в края на сезона, като с впечатляващ рейд от победи той успя да стигне до финалите в британската столица. Давид показа класа и днес, измъквайки гигантска битка срещу Матадора.

В първия сет белгиецът два пъти дръпна напред в резултата с пробиви, но Рафа ги върна, включително и при сервиране за сета от страна на съперника му. Така се стигна до тайбрек, спечелен от Гофен след много грешки от ракетата на Надал.

Във втория сет Давид сервираше за триумф с 2:0 при 5:3 гейма, но допусна да бъде пробит, а след това Надал трябваше да се справя и с мачбол. Последваха още три, като испанецът за кой ли път демонстрира желязната си психика и докара частта до нов тайбрек, в който записа майсторски обрат за 7:4 и 1:1.

В третия сет Гофен поведе убедително след два брейка, Надал върна единия, но нямаше сили за повече и отстъпи. Личеше, че не е пълноценен, въпреки че се бори като лъв. Така в ранния мач в сряда Пабло Кареньо Буста ще търси успех срещу Доминик Тийм.