Няма никакви екологични пречки Банско да развива ски туризма, заяви министърът на околната среда Нено Димов в ефира на Нова тв днес.

"За мене проблемът с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака повече от 10 години", каза той. "Никой план не предвижда друго строителство освен съоръжения за спорт."

И добави, че всеки подобен строеж ще минава през процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). 

"Колите, които се качват, за да ползват туристите ски пистите, замърсяват повече, отколкото електромобил, каквото всъщност представлява лифтът", заяви министърът.

Нено Димов сподели, че вчера е получил писмото от кмета на Банско Георги Икономов, който иска процедурата по изменение на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин" да приключи. Юристите трябва да кажат дали това е възможно от правна гледна точка, изтъкна Димов. И даде пример с курорт в Австрия, където също има национален парк и резерват. Съоръженията там са 20% от площта на парка, а в Банско - едва 0,3%, подчерта той.

Димов коментира и статистиката за замърсяването на въздуха, като отбеляза, че в по-бедните региони въздухът е типично по-мръсен.

"Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети. Основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там, където няма топлофикация и газификация", обясни той. "Затова не е изненадващ резултатът на Видин. В бедните райони замърсяването на въздуха е високо, когато говорим за битово замърсяване. По-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред."

Според него обаче нещата се подобряват - годишната норма се превишава само в две измервателни станции в София през миналата година спрямо всички през 2011 г.