"Мъжкото момиче" на ГЕРБ - това ще са първите заглавия във вестниците, които ще срещнете, ако напишете в гугъл името на новата председателка на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева. Така я наричат и колегите ѝ в парламентарната група.

Формално Цвета Караянчева е 11-ият председател на Народното събрание от 1991 година насам. Тя ще остане в историята като втората жена начело на основната институция в държавата. След Цецка Цачева. Караянчева е родена в Болярово през 1968 г. Машинен инженер. Омъжена. Говори руски език.

Политическата ѝ кариера се свързва само с ГЕРБ - тя е депутат от появата на партията в парламентарния живот през 2009 г. Тоест от 41-вото народно събрание насам. Караянчева досега винаги е заемала позицията на "втори" човек в групата на партията на Бойко Борисов - зам.-председател на парламентарната група или неин секретар. От 6 месеца бе и зам.-шеф на парламента. В ГЕРБ тя минаваше в първите години за един от "войниците" на Цветан Цветанов, доколкото се смята, че дясната ръка на Борисов в ГЕРБ си има "свои" хора, с които върти партията организационно.

Караянчева е лидер на ГЕРБ в Кърджали от създаването на формацията и голямата ѝ гордост е, че успява да спечели депутатски мандат оттам на няколко избора поред. Преди това дълги години само ДПС имаше представителство от региона, но за "пробива" помогна не само появата на новата партия през 2009 г., а и смяната на системата, по която се изчисляват депутатските мандати - от "Д`онт" на "Хеър-Ниймайер". Е, това не пречи въпросният "пробив" да се използва политически именно като такъв.

Експресивна и емоционална, а и винаги с добре научени опорни точки от официалните позиции на ГЕРБ - Караянчева е основен говорител, особено в кризисни ситуации. Например покрай "Кумгейт" и отхвърлената оставка на Делян Добрев тя изрече думите: "Аз Делян не го давам." Макар че и сутринта преди оставката на Димитър Главчев тя го защити поривисто и самоотвержено... Но около час по-късно се оказа, че трябва да седне в стола му. 

Един лапсус вкара Караянчева в новините преди около година, когато, без да иска, прати столицата на Китай Пекин във Виетнам... После се извини за грешката с радост, че за разлика от езикови гафове на Путин или Буш нейните няма да сринат световните финансови пазари...

Когато това е нужно на партията, Караянчева не се свени да влиза "с бутонките" и на президента Румен Радев например. Последно го посъветва да спре с военната риторика и да свали униформата... Е, малко по-късно Бойко Борисов "забрани" на своите да коментират държавния глава, а и от новата ѝ позиция на парламентарен председател подобни подмятания би трябвало да бъдат силно органичени. Пак от висотата на поста се очаква и участието на Караянчева на първа линия на партийните барикади - ролята, в която публиката е свикнала да я вижда, да се преустанови. За да не се наложи нова смяна...

Караянчева, която от април тази година стоеше на президиума като зам.-председател на парламента, рязко ще трябва да научи наизуст и парламентарния правилник. Че за малко да пообърка сериозно и процедурата по оставката на Димитър Главчев, защото ѝ се наложи да води това заседание.

Иначе за Цвета Караянчева се знае още, че обича да чете кримките на Чандлър и да се разхожда сред природата. И е омъжена за ученическата си любов.