Бус се удари в камион и 9 души загинаха. Трагедията е станала край с. Микре, Ловешко, на главния път от София за Варна.

В буса са пътували общо 27 души, като всички оцелели са откарани в ловешката болница, допълва Нова тв.

Ударените са пътнически бус с пернишка регистрация и товарен автомобил от Шумен. 

Водачът и спътникът му от камиона също са ранени. 

Сред загиналите е и шофьорът на буса, потвърждават от Окръжна прокуратура-Ловеч. Пострадали са и шофьорът, и спътникът му от камиона.

От прокуратурата допълват, че по първоначални данни шофьорът на буса е навлязъл в насрещната лента за движение, в резултат на което е последвал челен удар с товарния автомобил.

Удареният зверски камион, който най-вероятно ще се окаже без вина в инцидента.

При инцидента са загинали самият шофьор и шест пътници. По-късно на път за болницата са починали още двама от пътниците. Пострадали са и останалите пътуващи.

Става въпрос за група незрящи, които се връщали от рехабилитация.

На мястото има полицейски, пожарни и медицински екипи. Шефът на областната полиция коментира пред Нова тв, че ситуацията е изключително тежка.

По първоначална информация катастрофата е станала при неправилно изпреварване от страна на буса.

Ето и официалното съобщение на прокуратурата по случая:

Окръжна прокуратура – Ловеч ръководи досъдебно производство за тежка катастрофа, станала днес около 12.50 часа на главен път София-Варна, в района на с. Микре, обл. Ловеч.

На мястото на инцидента е и Валентин Вълков, окръжен прокурор на ОП – Ловеч.

Пътно-транспортното произшествие е станало между товарен автомобил пътуващ в посока Варна и пътнически микробус „Мерцедес“ с група пътници, пътуващ в посока София.

По първоначални данни шофьорът на буса е навлязъл в насрещната лента за движение, в резултат на което е последвал челен удар с товарния автомобил. При инцидента е загинал шофьорът на буса и още петима пътници. По-късно, на път за болницата са починали още двама от пътниците. Пострадали са и останалите пътуващи. Шофьорът на товарния автомобил също е получил наранявания. В буса са пътували група незрящи, които са били на екскурзия Дряново-Севлиево-София.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч се извършват следствени действия - огледи в присъствието на вещи лица, разпити на свидетели за изясняване причините за тежката катастрофа.

 

И Бойко Борисов се намеси

По разпореждане на премиера към мястото на тежката катастрофа край с. Микре са изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец (Правителствена), съобщават от МС. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също пътува към мястото на инцидента. Осигурени са допълнителни консумативи за болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите при инцидента.

Осигурено е всичко необходимо засега, вкрючително и кръвни продукти, увери здравният министър Кирил Ананиев, който пристигна на мястото на инцидента. По думите му в болницата в Ловеч са доставени необходимите консумативи. Министър Ананиев изрази благодарност към медицинските екипи, които обслужват ранените в катастрофата.

Борисов е разпоредил на Министерството на транспорта да извърши пълна проверка на буса, участник в катастрофата.