Григор Димитров е големият шампион на финалния за годината турнир на ATP в Лондон. 

В драматична битка за титлата дебютантът Гришо спечели със 7:5, 4:6, 6:3 срещу Давид Гофен. Това е най-голямото отличие в кариерата на Димитров досега. Той влиза в много елитен клуб, в който не е дори Рафаел Надал.

А утре ще бъде № 3 в света. На тази позиция той ще посрещне 2018 г. Българският тенис отново има трети в света - Мануела Малеева постигна това преди 32 години...

А Димитров изпраща година, която му донесе куп рекорди - върхово класиране в ранглистата, първа титла от "Мастърс 1000" (в Синсинати), за първи път четири титли от турнири (през 2014-а той грабна три)...

Григор Димитров ще си тръгне от Лондон със спечелени 2 549 000 долара заради 5-те си победи. И с 1500 точки за ранглистата само от финала.

Страхотният сблъсък с Гофен бе наблюдаван на живо от Дейвид Бекъм и неговия син Ромео, който е голям фен на хасковлията. Също така от звезди на шоубизнеса и тенис величия като Матс Виландер, Борис Бекер, Стефан Едберг... Именно Бекер изнесе купата на корта пред близо 18 хиляди зрители в "О2 арена".

Дейвид Бекъм и синът му Ромео.

За първи път в тв историята на България едно спортно събитие бе излъчено от три различни (!) телевизии и общо 4 канала в ефира - БНТ 1, БНТ HD, "Диема" и Mtel, която държи правата за турнира и направи голям жест, като ги даде безплатно на държавната медия и на Нова тв. Срещата можеше да се гледа свободно и в една от платформите на мобилния оператор в интернет.

Началото бе неочаквано - различно от предишния мач между двамата, в който българинът имаше тотална доминация още от първите минути и спечели с 6:0, 6:2. С разнообразна, агресивна и отворена игра Гофен стигна до две точки за пробив и ефектно реализира втората - ранен брейк, 1:0 за белгиеца.

Отговорът не закъсня - аналогичен гейм и рибрейк за Димитров, който също стигна до две точки за пробив. При втората Давид прати топката в аут - 1:1.

Колебанията на сервиращите продължиха за жалост с Григор Димитров, който имаше трудности с началния си удар. При 0:40 Гофен с фантастичен форхенд наказа българина от третата възможност. Пореден брейк и 2:1 за съперника на Димитров, който започва срещата невероятно добре.

Последва затвърждаване - 3:1 за Гофен, който е първият сервиращ, пласирал успешно подаването си. В тези минути Григор играеше нервно и допускаше грешки от форхенд. Първият сервис също не му вървеше особено добре. Макар и трудно Гришо успя да намали - 2:3.

Давид Гофен дръпна отново за 4:2. В следващия си сервис гейм Димитров значително подобри първия си сервис и това моментално даде резултат - бърза развръзка за 3:4.

Точно обратното се случи с Гофен - нервност, две двойни грешки на Давид и резултатът бе изравнен - 4:4, четвърти брейк в първия сет. Дойде ред на атрактивен гейм и Григор за първи път поведе от началото на мача - 5:4.

Гофен се съвзе бързо и моментално изравни - 5:5. Макар и след две поредни двойни грешки (!) Григор запази хладнокръвие, а и съперникът му сбърка два пъти - 6:5.

Пет сетбола (два поредни) имаше Григор Димитров при подаването на Давид, с което той трябваше да вкара сета в тайбрек. Българинът не успя. Играта на нерви донесе успех на първата ни ракета при петия сетбол. 7:5 и 1:0 за Григор!

И този път отлично начало на втория сет - за първи път на финала Димитров спечели гейм на нула. 1:0. Последва също бърз гейм за Гофен - и също на нула - 1:1. Следващият сервис гейм на Григор изглеждаше лесен, но се стигна до 40:40. Все пак с два отлични начални удара българинът успя - 2:1. 

Доста ударно Гофен изравни - в началните геймове на втората част той сервираше добре и играеше освободено - 2:2. В този сет сервиращите не бъркаха, не и в началото - стабилен Григор си върна лидерството в резултата. 3:2.

И бе на път да направи пробив, той получи възможност при подаването на своя съперник. Съдията дори отсъди аут при форхенд на Гофен, което щеше да означава ключов брейк. Ала системата "орлово око" показа, че топката е “добра”, а белгиецът успя да се измъкне - 3:3. Това се оказа важен психологически момент.

Две двойни грешки на Григор и може би загуба на концентрация помогнаха на Давид да запише първия пробив във втория сет - 4:3 за човека, който победи Надал и Федерер в Лондон. 

А в тези минути той играеше доста уверено, докато Димитров видимо бе разколебан - 5:3. Гофен редеше уинъри. Той наистина доведе докрай важен психологически момент, започнал малко по-рано в сета.

Григор оцеля в своя сервис гейм и остана в мача - 4:5. Гейм на нула донесе равенство в сетовете - 1:1, след 6:4 за белгиеца.

В първия гейм на решителния трети сет сервиращият Григор Димитров имаше сериозни трудности. Играта продължи много дълго, а българинът оцеля при четири брейк пойнта. Все пак - 1:0. 

Най-сетне Григор успя да притисне Гофен на неговия сервис и получи брейк пойнт, но Давид демонстрира отличен първи сервис и с три поредни отлични изпълнения изравни - 1:1.

Хубаво бе, че в следващото си подаване Димитров игра стабилно - 2:1. Стигна се до 40:40 в сервис гейма на Гофен, но той отново не трепна - 2:2. Отново отличен сервис гейм на хасковлията, спечелен този път на нула. В този период от срещата той имаше нужда от това. 3:2. 

И последва пробив за Григор! Той имаше два шанса за брейк и при втория Гофен сгреши - 4:2. Ключов момент в битката за титлата! Страхотен момент за българина!

Импулсът в играта на Димитров продължи при началния му удар - бърз гейм и 5:2! Само четири точки деляха Григор от най-голямата титла в неговата кариера досега.

И той можеше да спечели още при сервиса на Гофен, получи три мачбола в страхотен гейм с феноменални разигравания. Но Гофен някак докопа 40:40. А бързо докопа и гейма. Белгиецът не искаше да се предава, той размаха ръце пред публиката за подкрепа.

Дойде време за решителния сервис гейм на Димитров. Два мачбола. Нерви. Любопитно е, че Григор избра повече дефанзивна тактика и остави инициативата на своя съсед в Монте Карло. Първият мачбол не успя.

При втория Гришо бе поставен в много тежка ситуация, но този път Гофен бе този, чиито нерви не издържаха при излизане на мрежата.

Топката се удари в нея от ракетата му - гейм, сет, мач и титла за Григор Димитров!

Този мач бе много по-различен от предишния между Григор и Давид, отново в Лондон. Белгиецът, който в Лондон направи нещо много рядко срещано, побеждавайки последователно Надал (№ 1) и Федерер (№ 2), игра много силно и помен нямаше от слабите му изяви в сряда.

В същото време Димитров не показа най-силния си тенис, но и този финал показа колко много е израснал като психика, характер и концентрация.

Григор може много повече в игрово отношение, но надпреварата в Лондон показа, че най-накрая се е научил да побеждава и когато не се представя на корта така, както иска от началото до края. 

Сега залозите са високи за следващата година, още в началото на която най-добрият ни тенисист ще защитава титли в Бризбън и София и полуфинал на Откритото първенство на Австралия. И това е само до февруари.

 Но сега е време за празнуване и за наслада - България има голям шампион, голям спортист.