Правителствата на България и Македония ще проведат първото си съвместно заседание днес в Струмица. То следва подписването на историческия договор за приятелство и добросъседство.  

Срещата на двата кабинета ще започне с разговори на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, последвани от пленарно заседание. Преди началото на заседанието Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Като най-знаков се счита този в сферата на телекомуникациите.

Както Клуб Z писа, очава се двете страни да подпишат меморандум за разбирателство, с който да "насърчат" мобилните оператори на двете страни да свалят цените за роуминг. Очакванията са при разговори с Македония и Сърбия те да паднат до нивата на тези, на които говорим с целия Европейски съюз. "В момента цените са едни от най-високите в Европа - 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт", посочват от МС.

Неофициално обаче идеята била нашите мобилни оператори да се съобразят с вече съществуващото споразумение между операторите в Македония, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина за т.нар. Балкански роуминг. В средата на 2015 г. четирите страни си стиснаха ръцете за поетапно намаляване на цените на разговорите помежду си, последното от които бе в средата на тази година. Според последните тарифи на Балканския роуминг, обърнати в левове, изходящото обаждане е 43 стотинки, входящото обаждане е 11 стотинки, SMS-ът - 13 стотинки, а интернетът - 46 стотинки за мегабайт. Цените са с включен ДДС.

От българска страна в заседанието ще участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева и министрите Валентин Радев (МВР), Николай Нанков (МРРБ), Нено Димов (МОСВ), Румен Порожанов (МЗХ), Ивайло Московски (МТИТС), Емил Караниколов (МИ), Теменужка Петкова (МЕ) и Николина Ангелкова (МТ).

Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица, посочват от кабинета.

Докато Борисов и трима от вицепремиерите му са в чужбина, държавата ще се ръководи от четвъртото вице - Валери Симеонов.