"Политическите партии не участват в политическия процес за Купата на Съветската армия. ДПС участва в политическия процес, за да печели власт, да изпълнява програма."

Това заяви пред Нова тв Йордан Цонев, цитирайки президента Желю Желев. Коментарът му бе по повод инициативата на движението за демонтаж на националистите от властта.

"Защо използваме думата демонтаж? Защото имаше монтаж преди това. Имаше монтаж на националистите във властта, без да има нужда", заяви Цонев.

Според него Бойко Борисов е имал 4 опции - правителство на малцинството, широка коалиция с БСП, коалиция с ДПС и коалиция с националистите.

"От 4-те опции той избра най-неевропейската", заяви Цонев.

При всяко друго правителство ДПС е щяло да бъде по-толерантно. Коалицията с националистите обаче била "шамар в лицето на европейска България".

"С какво ДПС се различава от ГЕРБ, БСП, от другите партии. Не сме европейска и натовска партия, или в ДПС има повече корупция?!", попита Цонев.

Според него клеймото за обръчи от фирми около движението му е сложено от определени среди. Цонев заяви, че обръчи от фирми има около всички партии и това не е нещо характерно само за ДПС.

"При нас няма нищо, което да не е характерно за другите полтиически партии като недостатъци. Ние имаме ценности, от тях не отстъпваме, няма да влезем в коалиции, които не са европейски", заяви Цонев.

Той припомни, че при посещението на шефа на Европейския парламент Антони Таяни преди дни лидерите на основните фракции не са били в делегацията, а са дошли техни заместници. Според Цонев това е знак, че ГЕРБ и Борисов имат подкрепата на Европа, но не и управляващата коалиция.

За пореден път Цонев заяви, че етнонационализмът на Балканите е много опасен, защото поражда ответен етнонационализъм. Според него няма проблем в България да има избори дори по време на европредседателството. Той припомни, че Германия, от чиято стабилност зависи целият ЕС, също може да отиде на избори.

"Никакво председателство не може да бъде параван. Ние вече сме изложили България с участието на националистите във властта", заяви Цонев.

Той изтъкна, че не се опасява от падането на давността за престъпления, свързани с приватизацията. Според Цонев трябва да се даде възможност на компетентните органи да проверят всичко. Цонев смята, че може да се окаже, че при нито една сделка няма нарушения на закона.