Комисията по бюджет и финанси в парламента прие ударно проектите за бюджет на Националната здравоосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина. Почти без дебати депутатите подкрепиха идеята на властта какви пари да получат двете системи през 2018 г. за общо 30 минути. 

Дискусия предизвика един-единствен текст от проекта за бюджет на ДОО. А именно - предложението на властта за рязък скок на минималния осигурителен доход за земеделските производители. Идеята на финансовото министерство бе от 330 лв. осигурителният доход да стане 480 лв. 

Светла Бъчварова от БСП настоя това да не се случва, прагът да се запази 330 лв., защото в противен случай земеделските производители ще се дерегистрират като такива и няма да получават нито субсидии, нито пари. По думите й повишаването на прага, особено толкова рязко, ще обрече тези хора на това децата им да плащат осигуровките.

От ДПС също са на мнение, че прагът не трябва да расте рязко. Думата взе председателката на комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. По думите й дълго време праговете не са пипани, а парите, които земеделците внасят в хазната, не покриват дори получаването на бъдеща минимална пенсия от тези хора. Тя обаче предложи от свое име компромис - ръстът на минималния осигурителен доход да е постепенен и от 2018 г. той да е 360 лв., а следващите години да продължи да расте. Дискусията се превърна в нещо като наддаване на търг. В крайна сметка Бъчварова предложи праг от 350 лв. - или увеличение само с 20 лв. и идеята на опозицията се прие. Това бе и единственото им прието предложение, но всички други текстове минаха без дискусия.

Остана и текстът за въвеждане на дневен минимален размер на обезщетението за безработица за 2018 г. от 9 лв. и дневен максимален размер на обезщетението за безработица – 74,29 лв. От БСП имаха предложения и двете да отпаднат, но не се приеха. Обезщетението за отглеждане на малко дете остана 380 лв. вместо 510 (размерът на минималната работна заплата - б.р.), но и това не мина.

 

Без дискусия през бюджетната комисия мина и бюджетът на НЗОК.