Кубинският президент Раул Кастро се е срещнал с външния министър на Северна Корея Ри Йонг Хо в петък, съобщава Ройтерс. Това събуди надежди, че островната комунистическа държава може да успее да убеди своя азиатски съюзник да намали темпото.

Северна Корея е изправена пред безпрецедентен натиск от САЩ и международната общност, за да спре своите оръжейни и ядрени програми. Куба поддържа близки отношения с Пхенян от 1960 г., но е против ядрените оръжия.

"В братската среща двете страни говориха за историческото приятелство между двете нации и обсъждаха международни теми от взаимен интерес", съобщи държавната телевизия на Куба.

В четвъртък канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е обсъждал с Кастро миналата година възможността за съвместна работа с Куба за намаляване на глобалното напрежение около Северна Корея.

Канада има интерес да търси решения не само заради регионалната сигурност, но защото и възможният път на предполагаема ракета на Пхенян ще мине през нейната територия, обясни Трюдо.

Президентът Доналд Тръмп увеличи натиска върху Куба като се върна към враждебната реторика от Студената война и заличи усилията на президента Барак Обама за затопляне на отношенията.

Раул Кастро е начело на Куба от 2008 г., когато пое властта от по-стария си брат и лидер на революцията Фидел Кастро, който почина на 25 ноември м. г.

Куба има посолство в Пхенян, но търгува основно с Южна Корея. М. г. търговията със Сеул е била 67 млн. долара, с Пхенян само 9 млн. долара, съобщи правителството в Хавана.