И лидерът на СДС Божидар Лукарски се включи в разговора за АЕЦ "Белене". Той обаче не пита нищо енергийната министърка Теменужка Петкова, а е изпратил до председателя на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Петър Илиев писмо. В него седесарят настоява да получи копие от окончателния доклад на БАН за възможността за реализация на активите на АЕЦ "Белене". Лукарски се позовава на чл. 24 от Закона за достъп до обществена информация в искането си.

По-рано днес с настояване Петкова и властите да оповестят доклада за "Белене" и анализите към него се обърнаха от ДСБ/Нова република, Да, България, Зелените, БЗНС и ДЕОС.

Неотдавна министър Теменужка Петкова сама съобщи, че докладът на БАН е секретен. Защо - така и не стана ясно. Министърката тогава се ангажира да види какво може да се направи за публичността му, но към момента не се е случило нищо извън едно кратко представяне на заключения в устна форма с нейно участие.

При положение, че документът се води конфиденциален, то достъпът до него по реда на Закона за достъп до обществена информация не би трябвало да се случи. Процедурата по закон е следната - след като е изпратено заявлението за достъп до обществена информация, институцията има 14-дневен срок да отговори на поставените въпроси или да откаже. Този срок може да се отлага еднократно с още 2 седмици. При липса на отговори или отказ от предоставяне на информация  решението може да се обжална по съдебер ред.