Израел удари две позиции на движението Хамас, след като ракета от ивицата Газа избухна в Южен Израел.

"Държим Хамас за отговорно за враждебната дейност, извършена срещу Израел от ивицата Газа", написа армията в туитър, съобщи бТВ.

Израел изпрати допълнителни военни части на Западния бряг, за да предотврати размирици. По-рано ислямистките групировки "Хамас" и "Хизбула" призоваха за нова палестинска интифада, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен заради вчерашното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Ние трябва да призовем и трябва да работим за започването на интифада пред лицето на ционисткия враг", изтъкна в реч в Газа шефът на "Хамас" Исмаил Хания.

В подобен дух бе и изявлението на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла.

Всички палестински фракции обявиха, че днес е ден на гнева. На много местав Газа и на Западния бряг на река Йордан се стигна до сблъсъци с израелските войски. Те обаче не бяха сериозни. Тел Авив предварително прати допълнителни подкрепления в районите.

Палестинците на Западния бряг днес стачкуваха в знак на протест срещу решението на Тръмп. Протестът бе по инициатива на палестинското правителство. Затворени бяха всички търговски центрове, училищата и учрежденията.

Израел изпрати армията срещу гневните палестинци в окупираните територии в отговор.

Палестинският президент Махмуд Абас няма да приеме американския вицепрезидент Майк Пенс, който трябва да пристигне в Близкия изток в края на месеца. А Хамас заплаши с война и неуспешно изстреля няколко ракети от Ивицата Газа.

Външно: Не ходете в Йерусалим и Витлеем

Българското Министерство на външните работи препоръча на този етап да се избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост. Трябва обаче да се избягват публични места с масово струпване на хора, както и да се проявява повишена бдителност при ползването на градски транспорт.

Причина за мерките са очакваните публични демонстрации и локални прояви.

Засега няма информация за ограничения в движението, за непредвидени и неконтролируеми действия.

Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка МВнР призовава българските граждани, пребиваващи в региона, да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите.