Не 30%, а 100% скок в концесионната такса на стопанина на ски курорта "Банско" - "Юлен" АД, видя министърът на околната среда Нено Димов. Той гостува тази сутрин на БНТ, за да отчете резултатите от провелото се в понеделник между единомишленици обществено обсъждане за съдбата на парк "Пирин" и Банско. 

Измененията на концесионния договор с "Юлен" стана повод за дискусия на последното заседание на Министерския съвет. Точката бе внесена като извънредна, без да е била предварително обявена в дневния ред и без договорът да е бил публикуван за обществено обсъждане. Документът обаче изтече към медиите, а природозащитните организации веднага възразиха, че на концесионера се дават повече площи, узаконяват се незаконни постройки и това срещу 30% по-висока такса. Премиерът Бойко Борисов се ядоса, че нещата се случват на тъмно, и разпореди ново общестено обсъждане по темата, преди точката да бъде гласувана.

В действителност в проектодоговора черно на бяло е записано, че държавата очаква в следващите три години прогнозно "Юлен" да й плаща по 350 000 лева. За последните няколко години по силата на настоящия договор дружеството е внасяло в държавната хазна между 240 000 и 270 000

"Концесионната такса е базирана на приходите и се изчислява по формула. Сега променяме параметри по формулата и не може да се каже точно колко ще стане, зависи от приходите на концесионера. Не това е..., това... Около 100% ще бъде увеличена. Но пак казвам, това не може да бъде фиксирано. Ако приходите нарастват, и таксата ще нараства", изчисли Нено Димов тази сутрин.

Или трябва да се разбира, че държавата хем е заложила в договора 30-процентен скок на таксата, хем се надява на двоен (или над половин милион лева годишно).

Екоминистърът затвърди и многократно казваното до момента - че концесионната площ няма да се увеличи над сегашните 99,55 ха (природозащитниците твърдят обратното), че нямало да се узаконяват незаконни постройки, правени през годините, защото по силата на съдебни решения те не били незаконни и че дори и да има масова сеч на дървета при евентуалното изграждане на нови ски писти, щяло после да има масово залесяване.

Цялото правителство и бизнесът имали надежди за реализирането не само на плановете за втора кабинка, но и за разширяването на ски зоната, но Димов не се ангажира кога може да стане това. Първо трябвало "Юлен" да си представи инвестиционните намерения, после да се мине през обществени обсъждания, оценки за въздействието върху околната среда и съдебни процедури, ако има жалене от страна на екозащитниците.

Самите екозащитници не се явиха в понеделник на разпореденото от Борисов обществено обсъждане, обявиха му бойкот и вместо това свикаха протест за утре, когато се очаква договорът за концесия вече да бъде гласуван на правителственото заседание. На сайта "За да остане природа в България" обявиха множество позиции и въпроси. По този повод Димов коментира:

"Предвид натоварената си програма намериха време да дойдат министри и народни представители, двама бивши министри, кметове, редица представители на браншови организации, експерти. Над 10 такива дискусии са били провеждани. Всички теми и позиции са безкрайно ясни. Който е имал аргументи, е присъствал, който е нямал - не е присъствал. Предполагам, че протестът, който готвят зелените НПО, е, защото те категорично не желаят развитието на този и въобще на зимния ски туризъм. Това е демокрацията, слава Богу, че има различни гледни точки."

Вчерашното т.нар. обществено обсъждане отприщи днес вълна от изказвания на защитниците на идеите за нови ски писти. Паралелно с Нено Димов по БНТ в бТВ говори и бившата екоминистърка Евдокия Манева, която повтори тезите си от предходния ден.

В интервю за радио "Фокус" приветствие отправи и кметът на Банско Георги Икономов. Той отново призова за спешна промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", с която да се даде възможност за строителството на втора кабинка и пр. Изменението на плана в момента е подложено на обществено обсъждане. То ще тече до 21 декември, след което текстът ще мине през заседание на кабинета.