13 декември e. Днес всички погледи ще са вперени в Специализирания наказателен съд заради първото заседание по определяното като мегадело "КТБ". 

През юли от държавното обвинение внесоха рекордния обвинителен акт, като надълго и широко изчисляваха как "с възможно най-малкия шрифт" бил над 210 000 страници плюс делото, което е 1360 тома. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Само прессъобщението за събитието, тип "Война и мир", бе 155 страници.

На всеки един от 18-те участници в обвинителния акт се падат по около 5000 страници обвинения. Затова и изглежда малко утопично делото да стартира днес - при толкова много обвиняеми и прилежащите им адвокати, вероятността всички да са налице е минимална. Заседанието е paзпopeдитeлнo, тоест c yчacтиeтo нa oбвинeниeтo и зaщитaтa ce peшaвaт вcичĸи пpeдвapитeлни въпpocи и най-вече дaли пpoцecът мoжe дa cтapтиpa.

Главният обвиняем за източването на банката е Цветан Василев. Компания му правят бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев и други лица от кръга около банкера, който все още е в Сърбия и ще бъде съден задочно.

Ексбанкерът е обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв. плюс допълнително присвояване на 205.9 млн. лв. от касата на банката (т.нар "касова липса").

Адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“ също потвърди тази сутрин пред бТВ, че заради внушителния обем материали по делото само четенето на обвинителния акт може да отнеме половин-една година, тъй като по закон той трябва да се прочете в съдебната зала. В съдилищата в София, по думите му, е почти невъзможно едно дело да се насрочва всеки ден.

„Аз уважавам труда на хората от прокуратурата, друг е въпросът дали е практически добър ход да се влиза с обвинителни актове в обем хиляди страници, тъй като това затруднява самия процес“, каза юристът, давайки пример, че по друго голямо дело - това за взривовете в Горни Лом, обвинителният акт е бил 120 страници и четенето му е отнело цял един ден.

Според Кашъмов е странно, че Делян Пеевски не присъства в делото за КТБ по никакъв начин - не само като обвиняем, но и като свидетел - „предвид несъмненото му участие в събитията, близките му отношения с основния подсъдим Цветан Василев и неговата съществена роля в съвременния икономически и политически живот в страната“.

„И политиците, и прокуратурата несъмнено смятат, че случилото се с КТБ е криминално деяние, т.е. не говорим за това, че фалира една банка, защото банки фалират, а за случай, в който има несъмнени данни за криминални деяния, имаме намесени и висши фигури във властта. Защото това не може да се случи, без да се допусне от страна на контролиращите длъжностни лица и органи. Но нека поне някой да понесе отговорност“, каза още Кашъмов.

Според него дали от едно мегадело истината може да излезе наяве е въпрос и на проследяване на процеса – трябва да имаме и качествени съдебни репортери, които много внимателно да го прегледат, трябва да има следене изкъсо и да се види освен това и в дебатите между страните в процеса на коя информация се отдава значение“.

Докладчик е съдия Вирджиния Петрова.