След продължителни дебати и по препоръка на партийния лидер Мартин Шулц днес ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) единодушно реши да започнат проучвателни разговори с десницата на Ангела Меркел по съставяне на широка управленска коалиция в Берлин.

Сформирана беше 12-членна комисия, която да влезе в диалог с Христяндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), наричайки се Съюзът. Двете партии винаги са заедно в управление и опозиция, имат обща парламентарна група.

Ръководството на ГСДП днес реши сондиращите разговори да започнат в началото на януари догодина и да продължат две седмици. Ако се стигне до сближаване на позициите с десницата, коалиционните разговори могат да започнат на 14 януари 2018 г. При изработване на коалиционен договор ще бъде направено допитване до всичките 440 000 членове на ГСДП, които трябва да дадат зелена или червена светлина за съставяне на широка управленска коалиция.

Шулц изрично предупреди сондиращите разговори да не се приемат като коалиционни преговори: “Открит остава въпросът дали разговорите ще приключат по посока съставяне на правителство.”

“Ние ще започнем сондиращите разговори открито и конструктивно. Ние искаме да говорвим за политика, която да подобри живота на хората. Иде реч за укрепване на единството – в Германия и Европа”, заяви шефката на парламентарната фракция на социалдемократите Андреа Налес.

Ангела Меркел продължава да отстоява позицията си за сформиране на стабилно правителство и отхвърля варианта да оглави кабинет на малцинството.

Тя се обяви и против една “мека коалиция” – в правителството да участват и министри социалдемократи, но важни законопроекти да бъдат гласувани в парламента, без депутатите да са обвързани с решения на правителството.

Мартин Шулц е изправен пред истинско изпитание. На общите избори, порведени на 24 септември т.г., неговата ГСДП спечели едва 20,5 на сто от бюлетините, най-лошият резултат на социалдемократите в историята на ФРГ. Тогава той се врече, че партията му в никакъв случай няма да участва в управлението на страната и излиза в опозиция. След разговор с федералния президент Франк-Влатер Щайнмайер, също социалдемократ, макар като държавен глава да е замразил членството си в ГСДП, Шулц склони да преосмисли позицията си партията му да не участва в широка коалиция и се съгласи на разговори с десницата. Като презастраховка обаче обяви, че решението ще е на партийното ръководство и на членската маса.

Тя обаче засега в болшинството си е против управленска коалиция с десницата.

Ако наистина се стигне до отказ за сформиране на широка коалиция между социалдемократите от една страна и ХДС и ХСС от друга, има само една възможност – предсрочни избори. Такава патова ситуация досега не е имало в историята на ФРГ. Политиците винаги са се съобразявали с народния вот.

А какво би станало, ако на предсрочен вот изборният резултат е аналогочин с този от септември т. г., каквито са прогнозите? Тогава и в Германия ще се появи българският вариант – избори до дупка.

Все още има време за победа на разума. Едва ли Мартин Шулц би искал да остане в историята на Германия като политик, предизвикал политическа, а така и държавна криза.