Настоящият мнистър на вътрешните работи Валентин Радев си имал една мечта - да достигне рейтинга на Цветан Цветанов, от времето когато оглавяваше МВР. Това се разбра днес от думите на самия Радев. В основата на изказването му стоеше обявеният му приоритет - да се повиши доверието във ведомството чрез повишаване на заплатите на полицаите. 

На нове среща на масата за преговори днес синдикатите в МВР обявиха, че не се отказват от исканията си и не отменят обявените протести.

"Протестите на полицаите остават, обяви Валентин Попов от Синдикалната организация на служителите в МВР (СФСМВР). Протест ще се състои в присъствие на полицаите около ГКПП по границите. Служителите на МВР ще са преди зоната за контрол и няма да се пречи на трафика, обясни Попов", цитиран от "Нюз бг".

Полицаите продължават да настояват за увеличение на заплатите с 15-20% със задна дата, както и за спешен ремонт на Закона за МВР.  В опит да подобри диалога Радев издейства 13-а заплата на МВР служителите, нещо отдавна нечувано. Днес той подписа със синдикатите нов колективен трудов договор.

"Моята оценка е, че ние работихме добре със синдикатите. Започнахме буквално с фалстарт, аз очаквах друг разговор със синдикатите в тая зала. Не се получи точно така, но постепенно ми се струва, че успяхме да направим така, че за всички в Министерство на отбраната да бъде по-добре. На отбраната ли казах? Това вече много рядко ми се случва, но ето, че се случва", сбърка Радев настоящото си министерство с предходното, в което бе зам.-министър.

Което пък беше отдавна.

"... Та, в МВР. Надявам се нашата работа, това, което правим в тази зала на съветите за социално партньорство, включително и на протестите, които правят колегите на всички празници, това си е тяхно решение - всичко това бавно и полека да спомага за подобряване работата на МВР и на колегите, да се чувстват по-добре, по-спокойни и по-мотивирани. Това е крайната цел, аз така си мисля, на новото политическо ръководство, на професионалното ръководство, което не е ново, на всички, които са заети тука", каза още неподражаемият Радев, цитиран от "Медиапул".

И допълни, че сега започнал да разбира, че полицаите работят в риск, който трябвало да бъде добре платен, а всички, "които си дават левчетата" - данъкоплатците, трябва да го осъзнаят.

На финала обяви как общественото одобрение към министерството растяло. Преди година било 30%, а сега достигало до 46 на сто. 

"Може да достигнем 50-те процента на г-н Цветанов, тогава е бил толкова", обнадежден е Радев. Но така и не стана ясно какви точно данни цитира.