"Изслушване на Председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за отправените твърдения за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на СРС.

Заседанието ще се проведе съвместно с Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред."

От това съобщение на сайта на парламента за утрешното заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност и СРС става ясно, че веднага са взети мерки по писмо, с което Цацаров ги призова за въпросната среща.

Адресатите на посланието бяха председателите на двете комисии Димитър Лазаров и Цветан Цветанов, които явно са намерили време светкавично за съвместно заседание. А поводът - скандалът, който избухна след приемането на годишния отчет на Националното бюро за контрол на СРС на Бойко Рашков (НБКСРС).

Особено впечатление прави фактът, че формулировката на предмета на заседанието съвпада изцяло с тази в писмото на главния прокурор, отбелязва "Съдебни репортажи". В него се казваше, че в медийните изяви на Бойко Рашков “бяха отправени… твърдения за тежки нарушения на закона при прилагането и използването на СРС, за нарушения на прокуратурата и ДАНС, както и множество упреци към ръководството на ПРБ и ДАНС” (виж цитата в началото, б.р.)

В писмото Сотир Цацаров предлагаше на “народните представители тези твърдения да бъдат обсъдени на нарочно заседание на ресорната комисия или на съвместно заседание на двете комисии”.

Засега няма потвърждение дали са се съобразили 100 % с искането на главния прокурор - депутатите да съберат цялото Бюро, а не само председателя му (то се състои от петима души, б.р.).

Най-просто обяснено: Рашков заяви, че има отказ от прокуратурата да съдейства на НБКСРС да си изпълнява функциите и че има безконтролно подслушване. Цацаров отвърна с бланкетните твърдения за политическо говорене от страна на Рашков. Той на свой ред обвини членовете на бюрото, че искат "да четат" какво пише във веществените доказателствени средства, събрани от разследващите. Според прокуратурата това е недопустимо по НПК.

Рашков пък опонира, че ако не видят съдържанието на добитите чрез СРС материали, няма как да преценят самата им обоснованост: примерно целта им е постигната на втория ден, но човекът да е останал "закачен" неправомерно още месеци наред. 

"Медиапул" дори припомни за съвместно съвещание от 2015 г., откогато тлее конфликтът - на него ръководството на прокуратурата в лицето на Цацаров и Борислав Сарафов пряко обвинило Георги Гатев в "нездрав интерес" по делото за източване на КТБ.

След около година Цацаров изпадна в открит конфликт със зам.-председателя Георги Гатев, когото прокуратурата атакува затова, че давал съвети на магистрати как да попълнят типова заявка до НБКСРС. Благодарение на това ДАНС веднага го "опраска", като му отне достъпа до класифицирана информация, което за служител на такава дължност автоматично го оставя без интегритет. Делотот по случая продължава, защото Гатев обжалва отнения достъп но информация.

Засега остават неясни поне 3 неща: дали в комисията ще се съберат и останалите членове на Бюрото, дали заседанието ще е открито за медии, както призоваваше главния прокурор в дух на неподправена прозрачност, и дали... самият Бойко Рашков ще дойде.