Предколедното "Ел класико" между "Реал" (Мадрид) и "Барселона" донесе огромна радост за каталунците, които спечелиха с 3:0 в дома на вечния си съперник "Сантяго Бернабеу" в мач от 17-ия кръг на Ла Лига. 

И ще са в доста по-добро настроение на празниците за сметка на Кристино Роналдо и компания. А и преднината им в класирането вече е цели 14 точки повече пред "Реал", който в момента се намира на четвърто място. Пред "лос меренгес" са още "Атлетико" (Мадрид) и "Валенсия".

"Блаугранас" нанесоха удар за десетина минути след почивката. В 54-ата Луис Суарес откри резултата, а в 64-ата Лео Меси направи 2:0 от дузпа, отсъдена за игра с ръка. Директен червен картон при ситуацията получи Дани Карвахал, така домакините доиграха срещата с човек по-малко.

В 90-ата Алейш Видал оформи класиката в испанската столица - 3:0 за Барса.

А двубоят започна по-добре за "белите". Гол на Кристиано Роналдо в самото начало правилно не бе зачетен заради засада. Нататък носителят на "Златната топка" имаше добри възможности да открие резултата или поне да даде завършващ пас за свой съотборник, но не го направи.

Най-чистата ситуация за гостите в тези минути се откри пред Паулиньо. В 42-ата пък Карим Бензема удари греда.

Хороеграфията на феновете на "Реал".

Барса пое инициативата след почивката. И това бързо се отплати. В 54-ата домакините позволиха на Иван Ракитич необезпокояван да преодолее половината терен, преди да да подаде на Сержи Роберто, който поднесе кълбото на Суарес - 1:0 за лидера в шампионата.

"Реал" видимо се стъписа и "Барселона" бързо се възползва - Меси не трепна при 11-метровия удар. Преди това топката дори бе преминала голлинията, но съдията спря играта, даде дузпа и изгони Карвахал.

Тук всичко свърши за Мадрид. Може би свърши и битката за титлата. Малко след 0:2 играчите на "Реал" имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Сержи Роберто, а в края опитаха да върнат поне един гол, но вместо това получиха трети, дело на Видал.

Дербито премина при завишени мерки за сигурност, предвид и сложната политическа обстановка в Испания. Преди два дни сепаратистките партии спечелиха абсолютно мнозинство на парламентарните избори в Каталуня. Поне преди и след мача обаче нямаше инциденти между запалянковци.