През 1988 г. Северна Корея е считана като заплаха №1 срещу нормалното протичане на олимпийските игри в Южна Корея. 30 години по-късно положението е същото. С тази разлика, че тогава предстояха летни игри, а сега - зимни.

Вестник "Лос Анджелис таймс" разсекретява доклад на ЦРУ, в който се описват опасения, че КНДР може да застраши или дори да нанесе сериозни поражения на спортния форум през 1988 г. Вземат се мерки, а цяла армия от шпиони е впрегната да следи за терористи от север.

Опасенията се засилват след 26 ноември 1987 г., когато популярната впоследствие жена-агент на Северна Корея Ким Хюн-Хуй качва бомба в самолет, обслужващ полет от Багдад до Сеул. Самата тя слиза при междинно кацане в Абу Даби, а машината се взривява над Индийския океан. Загиват 115 пасажери.

Заловена е в Бахрейн и екстрадирана в Сеул, където до днес излежава доживотна присъда. През 1988 г. Ким Хюн разказва през Би Би Си, че получила заповед и инструкции за терористичния акт от човек от семейството на диктатора Ким.

А още през 1984 г. КНДР е поискала от съседите си да споделят домакинството на летните олимпийски игри. След три години на неуспешни преговори в крайна сметка не се стига до споразумение. Северна Корея не пуска свои спортисти в съседната държава.

В Международния олимпийски комитет растат страхове, че в Пхенян няма просто така да подминат факта, че не са част от най-голямото спортно събитие.

Така се вземат нечувани до момента мерки за сигурност. Пътниците по летищата до и от Южна Корея се проверяват щателно. Стадионите и залите се пазят от стотици униформени. В крайна сметка игрите преминават нормално.

Един факт само "за протокола". На някои няма да се хареса тази статистика (заради идеологическите окови на спорта в онези времена), но "Сеул '88" e най-успешната олимпиада в българската спортна история. Делегацията ни печели 35 медала (10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови), което отрежда 7-о място в класирането по медали, пред страни като Франция, Италия и Великобритания.

Поглед отгоре към част от олимпийските обекти в Пьончан.

А 30 години по-късно спортният свят има същите тревоги преди олимпийски игри - през февруари 2018 г. е форумът в Пьончан, който е на около 80 км от границата със Северна Корея.

Сега крайно обтегнати са отношенията между КНДР и САЩ. През септември Франция официално обяви, че ще бойкотира състезанията, ако Южна Корея не гарантира безопасността на спортистите й. Олимппийският комитет на САЩ пък коментира, че работи в "тясно сътрудничество" със Сеул, за да могат всички спортисти и зрители да се чувстват сигурни по пистите и ледените арени.

Според агенция "Ройтерс" министерството на отбраната на Южна Корея ще командирова 5000 войници в Пьончан. Страната ще похарчи 17,6 милиона долара за охранителни дейности и още $1,2 млн. за кибер сигурност.

Специални части ще дебнат не само по летища, гари, хотели и в олимпийското градче, а също така край спортните обекти. САЩ помагат - както и преди 30 лета.

"Подготваме се да направим тези олимпийски игри най-сигурните в историята", казва говорител на външното министерство на Южна Корея, цитиран от "Ройтерс".