С гласуването на новия закон за борба с корупцията и конфликта на интереси и със създаването с него на нов мегаорган - Комисия, кръстена от медиите "Антикорупция", съвсем резонно изниква въпросът кой ще го оглави.  Резонно е, защото новото звено ще има огромни правомощия, в това число да поръчва специални разузнавателни средства. Отделно, съставът му ще се избира от парламента с обикновено мнозинство, което пък поставя друг въпрос - доколко ще е независимо от спрямо парламентарното мнозинство, т.е. силните на деня.

За никого не е тайна, че още с анонсирането на проектозакона, изготвен от Министерство на правосъдието, се заговори, че начело на комисията ще застане настоящият председател на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество - Пламен Георгиев. А вече с приемането на самия закон, слуховете се превърнаха в кулоарни коментари. Депутати от ГЕРБ коментираха пред Клуб Z, че няма по-подходяща номинация от тази на Георгиев, но отказаха да застанат с имената си с уговорката, че все пак не можело да се предвещава в стил "търсим пост за човека". Новият мегаорган ще обединява в себе си различни администрации - на КОНПИ (която реално ще се явява първоприемник), комисията за конфискация, БОРКОР и съоответните специализирани звена в ДАНС и Сметната палата.

В закона е записано, че председателят на новия орган трябва да има поне 10 години стаж по специалността си, в случая -  да е завършил право или икономика и да има магистърска степен. Георгиев има дълга биография. Роден е през 1976 г. Завършил е право, както и магистратура "Право на ЕС" е СУ "Св. Климент Охридски". Има международни специализации, в т.ч. в САЩ, за борба с корупцията. Бивш следовател в столичното следствие, после става прокурор последователно в районната и градската прокуратура, а после и във ВКП и в специализираната прокуратура. Носител е на наградата на името на Джовани Фалконе. Минава и през зам.-министерски пост.

Оглавява КОНПИ през 2013 г. А мандатът му изтича в точния момент, за да оглави новият антикорупционен орган - на 1 март 2018 г. Очаква се Георгиев, ако бъде избран, да влезе в новото звено с досегашния си екип от комисията за конфискация. Там те ще доизкарат мандата си (защото така или иначе е предвидено в новия закон) и вероятно ще бъдат преизбрани, след като са посочени от председателя. Парламентът даде това право на него, въпреки че имаше предложения целият състав и да се посочва, и да се гласува от депутатите. Новата комисия ще се счита за конституирана, когато целият й състав е поопълнен.

В КОНПИ Георгиев има един заместник, останалите са трима редови членове. Новият орган също се състои от петима души - председател, заместник и трима членове. Ако Георгиев се "пренесе" с екипа си от КОНПИ обаче, вероятно от него ще изпадне Лиляна Терзиева (от квотата на президента), дръзнала да сподели особеното си мнение при налагането на запора на бизнесмена Иво Прокопиев. 

Покрай скандала с наложения запор на съсобственика на "Икономедиа" Георгиев нееднократно в публичните си изяви посочваше критично, че тезите на Прокопиев срещу действията на КОНПИ се припокриват с тези на Терзиева, като дори отправяше намеци за теч на информация от нея към медиите на"Икономедиа".

На последно място, но не и по важност, Пламен Георгиев се ползвал с благословията на премиера Бойко Борисов, споделят още депутати от ГЕРБ.