Дългоочакваното решение за съдбата на парк Пирин и ски зоната в него се оказа връщане в изходната позиция.

Днес правителството, което заседаваше под знака на два протеста, взе решение да приеме предложения от екоминистъра Нено Димов вариант за промяна в плана за управление на парка, предвиждащ бъдещо разширяване на ски зоната и зоната за туризъм от 0,6% до над 2 на сто. Така на практика се дава зелена светлина и за строителството на втори кабинков лифт, за който всички знаят, но управляващите продължават да настояват, че е имагинерен.

Димов обаче остава непреклонен, въпреки "напомнянето" и от природозащитници, и от Европейската комисия, че изменението в плана трябва да бъде подложено на оценка за въздействие върху околната среда. Според министъра всички видове екооценки ще се направят само при наличие на конкретно заявено инвестиционно намерение за строителството на втората кабинка.

"Частичното изменение няма да бъде подлагано на екооценка. При наличие на инвестиционно намерение - само то ще се подлага на екооценка. Не може да имате оценка на нещо, което не можете да оцените. Tези процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори лифт и прилежащата инфраструктура ще бъде компенсирана в парк Пирин", непреклонен е Димов, който заедно с вицепремиерите "патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и спортния министър Красен Кралев даде брифинг след края на заседанието. 

Така на практика казусът се връща в изходната си точка. 

"Държавите членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности", цитират писмо на ЕК природозащитниците.

Нено Димов не можа да отговори днес еднозначно на въпросите, свързани със забележките от Комисията. Каза само, че имал такова писмо, както и уточняващо такова в служебната си поща.

"Не очаквам проблеми при изграждането на втори лифт, защото ще се мине през всички законови процедури, в това число и през обществено обсъждане. Повтарям, ако има инвестиционно намерение, правителството ми е възложило бързо да организирам процедурите. Планът определя режими, ако има конкретни намерения, ми е възложено да предприема спешно мерки по екологичното законодателство", твърди екоминистърът.

Бързата организация на започването на процедури по всички видове екооценки за втория лифт се явява нещо като втора точка, приета днес на заседанието на МС.

Валери Симеонов, който едва ли не напусна правителството преди седмици заради отлагането на точката за изменение в концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната, днес беше доволен. И благодари на министъра си. 

"Искам да благодаря на министър Димов. Надявам се да нарушим старата поговорка "Вода гази, жаден ходи". Тъй като природата ни позволява условия за зимен туризъм, сега правим сериозна крачка за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин. Днес беше обсъждано и възстановяването на държавния лифт на Витоша. И развитието на Рила, Стара планина. Ние всички сме за природата на Пирин и никой не може да се изявява като единствена и последна инстанция. И ние искаме да спасим Пирин... може би от псевдоеколозите", заяви в типичния си стил Симеонов.

"Задружна дружина планина повдига. Днес беше направена крачка към разрешаването на един проблем, който стои от години. Днешните решения дават възможност за икономическото развитие на Западна България. Трябва да продължим с концепция за развитие на зимния туризъм във всички планини", допълни и Каракачанов. 

"Днес има два протеста - единият от 50 човека на жълтите павета и от 1500 на главен път Е-79. Нека да си караме по закон, спазвайки всички норми и европейски изисквания", заяви още той, визирайки протеста на еколозите (очевидно според него незначителен) и на жителите на Банско.

Въпреки всички тези "позитивни" заявки, на практика няма отстъпки от страна на правителството. Природозащитниците продължават да настояват, че с плана ще се открехне вратата за сечи на вековни дървета, за строителство на нова инфраструктура, съпътстваща ски пистите, както и за узаконяване на нарушения, извършвани през годините от "Юлен".

Екоорганизациите продължават да настояват да се проведе процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта на предложенията за изменения на плана за управление, за да се прецени доколко измененията заплашват природното богатство на Пирин. Както и да се направи обществено обсъждане на промяната в концесионния договор с "Юлен", който остана за следващата година.  

Официално решението от заседанието, разпространено от пресцентъра на Министерския съвет гласи:

"...се допускат съоръжения за ски спорт в т.нар. "буферна зона" на обекта на световно наследство - Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона. Те ще позволят на Общиня Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от НП "Пирин". 

"Кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа
кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения."

В текста са залегнали още строителство на ски писти, водохващания, влекове, осветление. За имагинерната втора кабинка не се споменава нищо. 

"Без екологична оценка на плана и с предвидени значителни разширения на строителство и мащабна сеч в Национален парк Пирин. А ни се говореше само за някаква "втора кабинка". Всичко това върви с ултиматуми на Симеонов за напускане на правителството. Какъв фарс само. Погнуса.", недоволен е екологът Борислав Сандов от "Зелените".

"Това, което се предлага като промени в плана, е абсолютно скандално. Трудно е да повярвам, че Министерството на околната среда и водите е предложило на Министерския съвет да одобри сеч на вековни гори," посочи и Катерина Раковска от WWF-България.

По думите ѝ предлаганите поправки в стария план са още по-скандални от тези в проекта за нов план за Пирин, защото залагат строителство в почти половната национален парк (48%) - в т.нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих (45% от парка), в зона за туризъм (2.2 %) и в в зона за инфраструктури и съоръжения (0.6).

Еколозите се заканиха, че ще обжалват решението на МС и ще свикат нови протести.