В новогодишното си послание германската канцлерка Ангела Меркел призова за сплотеност в Германия и Европа и обеща сформиране на стабилно правителство в Берлин, подчертавайки:

“Светът не ни чака”.

Това е 13-ото новогодишно обръщение на Меркел, откакто е на власт. Разликата този път е, че тя и кабинетът й изпълняват задълженията си служебно.

След парламентарните избори, проведени на 24 септември т.г., Германия все още няма правителство. Провалиха се преговорите за съставяне на кабинет от десницата, либералите и зелените. На 7 януари започват проучвателни разговори със социалдемократите по сформиране на широка коалиция.

В новогодишното си послание Меркел акцетира върху дълга на политиците да се обърнат с лице към предизвикателствата на бъдещето и да не изпускат от полезрението си потребностите на гражданите. Тя се чувствала задължена да се посвети на този дълг и през настъпващата 2018 г. да работи за сформиране на стабилно правителство.

Канцлерката призова също за сплотеност сред обществото:

“Длъжни сме да осъзнаем какво действително ни сплотява и на преден план да изведем обединяващото, но и да положим усилия за по-голямо уважение спрямо инакомислещите и то уважение в широкия смисъл на понятието – да сме внимателни, действително да се вслушваме в другите и да проявяваме разбиране. Това са пожеланията ми за новата година.”

Меркел признава, че мнозина били загрижени за сплотеността в Германия:

“Отдавна не е имало толкова различни мнения. Някои дори говорят за пукнатина сред обществото ни. Но успехът и увереността също са реалност в Германия, както страхове и съмнения.”

Сега трябвало да се създадат предпоставки за добруването на Германия и през следващите 10, 15 години.

“Длъжни сме повече да инвестираме в една силна държава, която защитава съвместното ни съществуване и полага грижи за вашата, за общата ни сигурност”, заявява Меиркел.

Сплотеност била нужна и на Европа:

“Европейците са длъжни да защитават ценностите си солидарно и уверено, както вътре (в собствените си държави – б. р.), така и навън. Германия и Франция искат да работят съвместно и така да допринесат за жизнеспособна Европа на бъдещето.”

Новогодишното послание на Ангела Меркел ще бъде излъчено довечера след централните новини по осем канала на обществената телевизия. От 1970 г. това прави федералният канцлер, а на Коледа президентът. От основането на ФРГ през 1949 г. до 1969 г. беше обратното.