От 2040 г. всяка нова кола в щата Калифорния, САЩ, няма да излъчва каквито и да е емисии. Това предвижда нов законопроект, съобщи Engadget. Той ще забрани купуването на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Идеята е на депутата от местния парламент Фил Тинг от Сан Франциско.

"Трябва да вземем мерки срещу вредните емисии, които причиняват климатичните промени", пише той в изявление.

И отбелязва, че колите, които се движат с изкопаеми горива, са отговорни за близо 40% от емисиите на парникови газове на Калифорния.

Забраната влиза в сила далеч в бъдещето - на 1 януари 2040 г., ако бъде приета. Тя ще се комбинира с политиката на губернатора Джери Браун, който иска в щата да има 1,5 млн. "чисти" автомобили до 2025 г. Крайната цел е до 2050 г. вредните емисии да се намалят с 80% спрямо 1990 г.

В момента в Калифорния има около 300 000 електромобила, но елиминирането на продажбата на автомобили с изкопаеми горива, дори за 22 години, е тежка задача. Около 2,1 млн. автомобила са продадени за 2016 г., и едва 1,9% от тях са били без никакви емисии. Най-големият проблем е инфраструктурата за зареждане на електромобилите, но зареждачките както в Калифорния, така и в цялата страна бавно.