Много пътешетвеници биха се затруднили да посочат на картата къде е България. Страната обаче може да предложи зашеметяваща природа и е подценявана туристическа дестинация, пише Елис Шуман от "Хъфингтън пост" и предлага десет причини западните туристи да посетят България.

Много туристи започват обиколката си от столицата.

"София има типична източноевропейска атмосфера, но навсякъде има знаци, че започва да се адаптира към модерния свят", пише Шуман.

Той препоръчва руините на антична Сердика и катедралата "Св. Александър Невски" на посетителите.

Като най-популярната туристическа забележителност в страната авторът определя Рилския манастир. Интериорът на църквата е "мрачен, но приветства богомолците, дошли да запалят свещ".

Старият град в Пловдив също е интересна дестинация, пише Шуман. Археологическият музей в един от най-старите градове в Европа, амфитеатъра и възрожденските къщи са сред най-интересните места в страната ни.

За туристите, които предпочитат лукса и шумния нощен живот, хотелите в черноморските ни курорти мога да предложат добри условия. Шуман обаче насочва интереса към къмпингите и девствените плажове, както и към историческите забележителности на Несебър и Созопол.

Красивите български планини също предлагат добри условия за туризъм.

"Живописните села пък създават впечатлението, че нищо не се е променило през последния век", пише той и предлага на туристите да се запознаят с възрожденската архитектура на Копривщица.

Богатата история на България също е повод за посещение на страната, смята Шуман. Тракийските гробници, най-старото златно съкровище и запазените паметници на комунизма са сред уникалните неща, които могат да се видят в страната.

Народните песни и танци, носиите, различни в различните региони и фестивалите трябва да се видят от всеки, който се интересува от културата на страната ни. Храната е вкусна, но ракията - "плодово бренди с изключително високо алкохолно съдържание" не е за всеки, предупреждава Шуман.

Накрая - цените в България са много ниски, особено за западните туристи.

Статията на Шуман се приема нееднозначно от читателите в социалните мрежи. Някои я смятат за тенденциозна, а според други тя пренебрегва проблемите на страната.

Редакцията на "Хъфингтън пост" обаче изтъква, че текстът предсталява просто туристически гид.