Северна Корея обяви на преговорите с Южна Корея, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, идния месец, предадоха световните агенции.

Пхенян ще има в Пьончан също танцьори, музиканти и демонстрационни тимове по таекуондо.

Сеул от своя страна ще обмисли временно вдигане на санкциите срещу КНДР, за да улесни участието на нейната делегация на игрите.

В първите от две години преки преговори между двете Кореи, които се състояха тази сутрин в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, Сеул предложи преговори между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението, както и събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова годинапрез  следващия месец.

Часове след като стана известно, че севернокорейска делегация ще участва в олимпиадата, представителят на КНДР на преговорите обяви, че нейните ракети са насочени само срещу САЩ, но не и срещу Южна корея, Русия или Китай.

На 2 януари Сеул предложи на Пхенян среща на високо равнище в Панминчжон на 9 януари, за да обсъдят участието на севернокорейски спортисти в Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан през другия месец, както и други въпроси от взаимен интерес за подобряване на двустранните отношения. Ден по-късно Северна Корея възстанови "горещата линия" в демилитаризираната зона на полуострова.

Преговорите бяха предхождани от заявление в новогодишната реч на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, в която той заяви, че страната разглежда участие в Пьончан. И призова двете страни да започнат разговори.