Правителството в Атина днес внася за обсъждане в парламента законопроект с нови мерки за икономии, поискани от кредиторите в замяна на следващ транш от спасителните заеми за Гърция, съобщава БТА, като цитира гръцки издания.

В."Нафтемборики" пише, че мерките са били вчера тема на телеконферентна връзка между представители на кабинета и институциите.

Правителствен източник казал, че законопроектът е от близо 600 страници и съдържал общо 110 мерки, предписани от кредиторите.

В. "Катимерини" определя мерките като "главоболие" за кабинета Ципрас, изтъквайки, че най-болезнени сред тях са тези за ускорено уреждане на проблема с необслужваните заеми и че за целта от правителството се иска да увеличи онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците. Дълговете им се оценяват на близо сто милиарда евро.

Друга мярка е свързана с промените в синдикалния закон, които предвиждат ограничения при свикването на стачки. Заложените в проекта регулации предвиждат стачки да се организират само при наличието на по-голямо синдикално мнозинство. За такова ще се смята гласувалите 50 плюс един членове на първоинстанционните браншови сдружения.

Проектът включва още мерки за орязване на семейните надбавки и доходи, промени в трудовото законодателство, облекчени правила за уволняване на служители, регулации за свободните професии и други.

По повод поредната доза рестрикции в. "Естия" алармира за задаващи се нови трудности пред кабинета. Мерките са условие за финализиране на третия пореден преглед на гръцката спасителна програма. По тях предстои да се произнесат и финансовите министри от еврозоната на срещата им на 22 януари. При одобрение Гърция ще получи своя следващ транш от заемите по спасителната програма.

Възможно е сумата, която ще бъде преведена на Гърция, да надхвърля очакваните пет милиарда евро.

В. "Прото тема" цитира германски издания, които изказват мнения, че Гърция е възможно да остане под надзора на кредиторите, докато не погаси и последния си заем.

Мнението се споделя от в. "Берлинер моргенпост", който смята, че "Гърция е много далеч от целта" и че "все още страната не е възвърнала доверието на инвеститорите".

Спирайки се на влизащите днес за обсъждане в парламента нови реформи, икономическият в. "Ханделсблат" коментира, че "предлаганите мерки ще засегнат най-вече избирателите на лявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас". Освен промени на пазара на труда "има и регулации, свързани с "лошите кредити" на длъжници, които се бавят да погасят".

Германският канал RTL пита "ще може ли Гърция тази година най-сетне да излезе от кризата", като посочва, че в тази насока премиерът Ципрас е оптимист и вярва, че това ще се случи, но допълва, че предстои още "много работа" за вършене.

От 2010 г. Гърция е получила три спасителни пакета, последният от които е в размер на 86 млрд. евро и срокът му изтича през август, припомня медията.