По време на церемонията на наградите "Златен глобус" водещият Сет Майерс се пошегува с възможността Опра Уинфри да се кандидатира за президент. Но когато по-късно вечерта Уинфри се качи на сцената, в речта, която произнесе нямаше никаква шега, пише Би Би Си. Все по-чести стават предположенията, че тя наистина мисли да се кандидатира на следващите избори.

Уинфри е една от най-влиятелните жени в САЩ, дълги години най-успешната и известна водеща на женско ток шоу, тя продуцира и играе във филми и има собствен кабелен тв канал. Чернокожа, жена, милиардерка, изключително популярна и продукт на собствените си усилия.

Речта ѝ на наградите "Златен глобус" звучеше в много голяма степен като реч, с която се поставя началото на кампанията - добре обмислена, силна, с ясни послания, ефективна.

Реакции не закъсняха.

Медиите усилено започнаха да анализират и коментират тази възможност и какво би означала тя, както и доколко е реална.

Цял куп знаменитости не скриха възторга си от речта на Опра и я призоваваха из социалните мрежи да се кандидатира за изборите през 2020 г. Хаштагът #Опра президент и производните му бързо набраха популярност. Сред поддръжниците на идеята милиардерката, която сама е изградила кариерата си и спечелила богатството си, да стане президент, са борецът за граждански права преподобният Джеси Джеймс, Сет Майерс, Сара Силвърман и дългогодишният партньор на Уинфри Стедман Греъм.

 Въпреки че Уинфри както и преди отхвърля подобни идеи, пред "Лос Анджелис таймс" Греъм каза, че това е решението на хората.

"Хората решават", обясни той пред вестника в неделя на въпрос за евентуално кандидатиране. "Тя ще го направи", твърди той.

Мерил Стрийп, прочутата актриса и миналогодишна носителка на "Златен глобус", коментира пред "Вашингтон пост", че речта на Опра Уинфри от неделя вечер е като ракета носител за нея.

"Аз искам тя да се кандидатира за президент", обясни Стрийп. "Не мисля, че има такова намерение. Но сега няма вече избор."

Актрисата даде още аргументи: "Тя ръководи просперираща компания. Ще може да ръководи и страната".

Уинфри започна речта си с размисли за своя живот и кариера, отбеляза, че е първата чернокожа жена, която печели подобно отличие и завърши като говори за нуждата от напредък в медийната индустрия.

"Искам всички момичета, които ни гледат сега, да знаят, че се задава нова ера на хоризонта. Когато тя накрая настъпи, това ще е заслугата на множество прекрасни жени, много от които са тук, в тази зала, и на някои феноменални мъже, които се борят здраво, за да станат лидерите, които ще ни отведат във времената, когато никой вече няма да трябва да казва: Аз също ('Me too)".

През октомври м. г. Уинфри твърдеше, че никога не е мислила да се кандидатира за президент.  Времената се менят.