Девет от десет жени в Брюксел са понесли някаква форма на сексуален тормоз, сочат данните от ново изследване, проведено от Университета на Гент.

Според проучването 88 на сто жените съобщават, че са били подлагани на някакво сексуално унижение по улиците на белгийската столица, съобщава "Политико". Половината от анкетираните казват, че са били изправени пред физическо насилие. 30 на сто от жените твърдят, че все още се борят с последиците от насилие или сексуална атака.

"Има твърде малко уважение към жените", коментира секретарят за равни възможности на Брюксел Бианка Дебаетс, която е поръчала изследването. 

Тя планира да въведе специално приложение, наречено HandsAway Brussels. Това трябва да стане през март. То ще позволява на жертвите, както и на свидетелите, да съобщават за случаи на сексуален тормоз или нападение и ще осигурява информация за времето и мястото, където това се случва. Подобно приложение вече се използва във Франция.

Тя предвижда също да бъдат използвани жени като примамки за залавянето на сексуални насилници. Това работи в Холандия, защо не и тук, предлага тя.