Премиерът Бойко Борисов разпореди всички билбордове, предвидени за реклама на България по време на председателството на Съвета на ЕС, да се предоставят на протестиращите полицаи и изобщо на всеки, който има какво да каже против държавата.

Повод за жлъчното му изказване стана свалянето на билборда на една от синдикалните организации в МВР, в който на английски език към чужденците се отправяше следниото послание: "Служителите в Министерството на вътрешните работи са по-нископлатени от колегите им в Европейския съюз. Основното им възнаграждение е едва 340 евро."

Въпросното рекламно пано се намираше на кръстовището на улица "Гурко" и булевард "Евлоги Георгиев". Но за кратко.

"Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда на протеста на полицаите. Това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова (министъра по председателството, б.р.), е колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предостави, защото не ни пречат", казва Борисов преди днешното заседание на правителството, което се провежда в реновираната зала 3 на НДК, цитиран от "Дневник".

 

"Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме", допълва премиерът с очевидна ирония.

Той изтъква и средствата, които са отделени допълнително за МВР, и увеличението на заплатите и в други сектори с приемането на бюджета за тази година. Според Борисов вече било забравено "колко милиарди е изплатило правителството за "Белене", за американските централи, за КТБ.

Малко след изказването на Борисов стана ясно, че "полицейският билборд" е бил част от предвидените за реклама на председателството, а фирмата го е свалила, защото била подведена за съдържанието му. От полицейския синдикат обаче излязоха със съобщение, в което се казва, че няма да се възползват повече от него и припомнят, че утре имат насрочена среща с Борисов и там ще поставят проблемите си. За 11-и има и планиран полицейски протест.

"От федерацията оценяват изключително високо този жест на правителството за възстановяване на една несправедливост, но заявяват, че няма да се възползват от това предложение", казват от полицейския синдикат.