Пиян руснак открадна снощи бронетранспортьор от руска казарма и се вряза с него във витрина, предаде АП.

Инцидентът стана в градчето Апатити в полярната Мурманска област. По чудо няма пострадали. Вероятната причина за отвличането е единствено пиянство, смята полицията.

Пиянството е главната причина през януари смъртните случаи в Русия да са повече на брой, отколкото през другите месеци.

Така пресслужбата на руското Министерство на здравеопазването коментира огласеното тези дни изследване на Александър Немцов. Той е един от водещите в страната експерти по проблемите на алкохолната смъртност и алкохолната политика.

Заради януарските разпивки всяка година в Русия умират по около 18 000 души, се казва в доклада, цитиран от "Лайф нюз".

Александър Немцов анализирал данни на Росстат за смъртността от януари 2004 г. до декември 2016 г. За този период е имало 12 новогодишни ваканции.

Тази допълнителна загуба на човешки живот би трябвало да се превърне в аларма за общественото здравеопазане. Необходимо е да се иска административна, а вероятно и политическа намеса за намаляване на тези щети, смята експертът.

От здравното ведомство обаче изтъкват, че са били приети цяла поредица от ефективни мерки, които помогнали употребата на алкохол в Русия значително да бъде намалена. Така за посочения от Немцов период тя спаднала двукратно - от 20,3 литра на човек през 2004 г. на 10,3 литра през 2016 г.

Намаляла и смъртността заради пиене. За 11 месеца през 2017 г. показателят бил 12,5 души на хиляда. Това било с 3,1 на сто по-малко, отколкото за същия период през 2016 г.