След 2-годишно разследване в Унгария, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръча съдебно производство заради сериозни нередности с еврофондове, разкрити в бизнеса на Ищван Тиборч, зет на премиера Виктор Орбан. Новината беше съобщена най-напред от авторитетния The Wall Street Journal. Разкритията за злоупотреби са в периода 2011-2015 г., във фирмата Elios Innovatív Zrt., в която Тиборч е бил съсобственик, а ОЛАФ предлага връщането на 40 милиона евро на ЕС. Това е поредното разкритие за корупция, свързана с най-тесните кръгове около Орбан, след като преди година в "Шпигел" излязоха разкрития за бързо забогатели негови приятели.

32-годишният милионер е съпруг на Рахел, най-голямото от петте деца на Орбан. Няколко журналисти започнаха да разследват бизнес отношенията на Тиборч през лятото на 2014 г., след като Рахел Орбан се похвали във Facebook, че тя и нейният съпруг не се нуждаят от помощта на баща й за плащането на високите си такси за обучение в Швейцария, защото са финансово стабилни.

Веднага след това двама разследващи журналисти - Андраш Бекер и Бабет Орози, започват свое разследване, което продължава няколко месеца. Малко преди Коледа на 2014 г. те публикуват материал, в който разкриват, че фирмата на Тиборч - Elios Innovatív Zrt., е спечелила почти без конкуренция $2.9 млрд. долара от обществени поръчки, финансирани предимно със средства на ЕС. В допълнение към сериозните нередности в процеса на търговете, ОЛАФ намери също "доказателство за конфликт на интереси". От 2014 г. Ендре Хамар, бизнес партньор на Ищван Тиборч, е собственик на фирма, която "помага на местните власти да подготвят търговете".

Резултатът е, че в доклада с констатациите от проверките, предаден от ОЛАФ на унгарското правосъдие, са посочени съмнителни практики при 35 проекта за подновяване на улично осветление под егидата на Министерството на околната среда и енергетиката. От унгарската главна прокуратура потвърдиха, че са получили доклада на ОЛАФ и е предаден на компетентните магистрати. Говорител на унгарското правителство заяви, че Будапеща подкрепя разследване на търговете за улично осветление. Според него обаче те били организирани по време на управлението на предишното ляво правителство. Орбан обаче е на власт от 2010 г. 

WSJ отбелязва, че констатациите на ОЛАФ могат да се окажат доста неудобни за "г-н Орбан, остър критик на ЕС в последните години". Проправителствените медии в Унгария правят сериозни усилия, за да омаловажат значението на проверките на ОЛАФ по отношение на възможно присвояване на средства от дружеството на Тиборч. Magyar Idők публикува редакционен коментар, в който се прави внушение че съществува пряка връзка между предстоящите национални избори и предложението на ОЛАФ за разследване от страна на съответните унгарски власти за бизнес делата на зет му. 

Преди две години унгарското издание на Forbes обяви, че роднините на Орбан притежават общо богатство от около 6.9 млн форинта (над 22 млн. евро). Но тъй като всички от партията на Орбан заемат различни кресла в контролните органи и в съдебната система, фамилията няма защо да се притеснява от проверка на имуществото. Лоринц Месарош, един от най-богатите хора в Унгария, е и сред най-големите получатели на обществени поръчки и минава за доверено лице на партията на Орбан ФИДЕС.

Близките до управляващите медии твърдят, че ОЛАФ предоставя оръжие в ръцето на опозицията срещу Орбан и неговата партия ФИДЕС в навечерието на изборите. През последните години разправата с опозиционните медии в Унгария ги обезвреди почти напълно.