Русия помага на Северна Корея да си набавя стоки в нарушение на международните санкции, заяви в пространно интервю за Ройтерс американският президент Доналд Тръмп.

Интервюто е 53-минутно и е направено в Овалния кабинет на Белия дом.

С всеки изминал ден Пхенян е по-близо до създаването на ракета с голям обсег, способна да достигне САЩ, смята Тръмп.

"Русия изобщо не ни помага за Северна Корея. Това, с което Китай ни помага, се руши от Русия. С други думи, Русия разваля част от това, което прави Китай", заявява президентът.

Той изразява съмнение от ползата от преговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. В миналото Тръмп не изключваше преки преговори с Ким.

Тръмп не пожелава да коментира дали е имал някаква комуникация със сталинисткия вожд. През последните месеци двамата си размениха редица обиди и заплахи, което изостри напрежението в региона.

"Бих седнал (на масата за преговори - б.р.), но не съм убеден, че това ще реши проблема", смята Тръмп.

И изтъква, че предишните преговори със севернокорейците при неговите предшественици не са ограничили ракетната и ядрената програма на Пхенян.

"Не съм убеден, че преговорите ще доведат до нещо смислено. Те разговаряха 25 години и се възползваха от нашите президенти, от нашите предишни президенти", каза Тръмп.

Американският президент похвали Китай за усилията да ограничи доставките на петрол и въглища за Северна Корея. Но допълни, че Пекин може да направи още много по отношение на Пхенян. Той обаче заяви също, че, изглежда, Русия запълва празнините, оставени от китайците.

В края на декември 2017 г. източници от западноевропейските служби за сигурност заявиха пред Ройтерс, че руски танкери са доставяли гориво на Северна Корея най-малко три пъти в месеците преди това чрез прехвърляне на товари в открито море в нарушение на международните санкции. Москва отрече да е нарушавала санкциите срещу Пхенян.

Северна Корея разчита на вноса на горива, за да може затруднената ѝ икономика да продължи да работи. Петролът ѝ е необходим и за програмата за междуконтинентални балистични ракети и ядрената програма.

Тръмп неведнъж е определял разследването в САЩ за руска намеса на президентските избори през 2016 г. като пречка за подобрение в отношенията с Москва.

"Той може да направи много - каза президентът за руския си колега Владимир Путин. - За жалост с Русия нямаме много силни отношения, а в някои случаи е възможно това, което Китай взема, Русия да го компенсира. Затова крайният резултат не е толкова добър, колкото би могъл да бъде."

Тръмп заяви, че Пхенян постоянно се приближава към създаването на ракета, способна да достигне САЩ.

"Все още не са достигнали този момент, но са близо. И с всеки изминал ден са все по-близо", казва той.

След последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г. КНДР заяви, че САЩ вече са в обсега ѝ. Някои експерти смятат, че предвид траекторията и изминатото разстояние тя е способна да достигне чак до Вашингтон. Те обаче казаха също, че Северна Корея все още не е представила никакви доказателства, че е преодоляла всички технически пречки за тази цел. Сред тях е разработването на устройство за завръщане в атмосферата, необходимо за носене на ядрена бойна глава.

Тръмп заяви, че приветства преговорите между Северна и Южна Корея покрай зимните олимпийски игри в Пьончан и определи това като възможен първи етап за уреждане на кризата.

Той не каза дали САЩ са обсъждали ограничен превантивен военен удар, за да покажат на Пхенян, че не се шегуват.

"В момента играем много труден покер и затова не трябва да се разкриват картите", каза Тръмп.

Други акценти от интервюто

Твърд тон в търговията с Китай

Тръмп даде и най-ясния до този момент знак, че администрацията му ще предприеме търговски контрамерки срещу Китай.

Той и икономическият му съветник Гари Кон, който също присъства на разговора в Овалния кабинет, заявиха, че Пекин е накарал американските компании да му предадат интелектуалната си собственост като цена за това да правят бизнес там.

САЩ са започнали търговско разследване по въпроса. Скоро търговският представител на Вашингтон ще излезе с препоръки.

Президентът заяви, че Китай може да понесе големи щети, без обаче да даде подробности.

За "скапаните държави"

Тръмп бе попитан и за срещата си със сенатори през миналата седмица, на която се твърди, че е използвал вулгарен израз по адрес на Хаити и африканските държави. Най-мекият превод на български на израза бе "скапани държави". Но думата "скапани" може да бъде заменена и с "л...няни" или с "клоаки".

Президентът не потвърди дали е използвал този израз, но заяви, че на срещата е говорено с груб език.

Той заяви, че вече няма никакво доверие на демократа Дик Дърбин - един от участниците, който по-късно разказа публично за думите на държавния глава.

Американският лидер разкритикува споразумението между двете партии за защита от депортиране на децата на нелегалните имигранти, като го нарече "отвратително". Възможно е сделката да бъде постигната до 5 март, но времето изтича, предупреди той.

За местенето на американското посолство в Йерусалим

Тръмп отрече, че планираното преместване от Тел Авив в Йерусалим на американското посолство в Израел ще бъде извършено до една година. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че очаква това да стане в този срок.

"До края на годината? Говорим за различни сценарии. Имам предвид, че нещата очевидно ще бъдат въз основа на времето. Не се стремим към това", каза лидерът на САЩ.

Тръмп обаче обеща, че това ще бъде "красиво посолство, но не такова, че да струва 1,2 милиарда долара". Той имаше предвид цената на новото американско посолство в Лондон, за което обвини предшественика си Барак Обама. И отмени посещението си в британската столица, където трябваше да открие дипломатическата мисия.

Диета или физически упражнения?

Тръмп говори пред Ройтерс ден след като лекарят му Рони Джаксън му препоръча диета и физически упражнения, за да отслабне. Президентът заяви, че би предпочел диета:

"Аз правя упражнение. Движа се насам-натам. Тичам до съседната стая в сградата. Правя повече движения, отколкото хората смятат."

Главният урок, който той си е извлякъл след една година в Белия дом, е, че Вашингтон е много елементарно и измамно място, но той обича столицата.

Президентът обяви "лауреатите" за фалшиви новини

Извън интервюто Доналд Тръмп остана верен на себе си и отново не мина ден без негова ярка проява. Снощи той най-сетне огласи носителите на спорните "награди за фалшиви новини", предаде АФП.

Той публикува в любимото си средство за комуникация - туитър, линк към списъка с "наградените" на официалния сайт на Републиканската партия. Интересът към списъка с "лауреатите" бе толкова голям, че минути след поста на Тръмп в туитър сайтът на републиканците блокира, отелязва АФП.

 

 

"2017-а беше година на настървена пристрастност, на непочтено медийно отразяване и на безсрамни фалшиви новини. Проучванията показаха, че над 90 процента от информацията за президента Тръмп в медиите е негативна", гласи във встъплението към списъка, включващ телевизия Си Ен Ен, вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" - обичайни мишени на нападките на милиардера.

В списъка фигурират също телевизия Ей Би Си, списанията "Тайм" и "Нюзуик".

4 от 11-те фалшиви според републиканците истории са съчинени от Си Ен Ен.

На първо място в списъка фигурира Пол Кругман - носител на Нобелова награда за икономика за 2008 г. и автор на статии за "Ню Йорк таймс". Отбелязва се, че Кругман "в деня на съкрушителната историческа победа на президента Тръмп каза, че икономиката никога няма да е съвземе".

След публикуването на списъка Тръмп отново нападна медиите в туитър:

"Ислямска държава" е в отстъпление, икономиката ни процъфтява, инвестициите и работните места се завръщат в страната и стават още толкова неща! Няма нещо, което да не можем да преодолеем заедно - дори много предвзетите медии. Ние ПРАВИМ Америка отново велика!"

 

 

По-късно обаче президентът пусна и малко по-положително послание:

"Въпреки някои много изопачени и непочтени медийни отразявания има много прекрасни репортери, които уважавам, и много ДОБРИ НОВИНИ, с които американците могат да се гордеят!"

 

Сенатор го сравни със Сталин

Джеф Флейк разговаря с журналисти, след като е сравнил Тръмп със Сталин.

"Г-н президент, спрете с нападките си срещу медиите", обърна се към Тръмп сенаторът републиканец Джон Маккейн.

"Независимо дали Тръмп го съзнава или не, действията му се наблюдават отблизо от чужди лидери, които вече използват думите му за извинение, за да ограничават свободата на медиите", изтъква Маккейн в статия във в. "Вашингтон пост".

Това издание бе сред "лауреатите", удостоени от президента.

Сенаторът от Аризона твърди, че правителството във Вашингтон има непоследователно и дори лицемерно отношение към свободата на медиите. Докато неговите представители често порицават насилието срещу журналисти в чужбина, Тръмп продължава с непрестанните си нападки срещу почтеността на американските журналисти и медии.

"Изразът "фалшиви новини", на който американският президент придаде легитимност, се използва от авторитарни лидери, за да карат журналисти да замълчат", пише Маккейн.

Другият сенатор от Аризона - Джеф Флейк, пък сравни държавния глава със Сталин. Причината е най-вече използваният от Тръмп израз "врагове на народа", изтъкна той в реч пред Сената. За такива са били обявявани всички, критикуващи властта по времето на Сталин. Много от тях са разстреляни за тези "прегрешения".