В мемоарите на Буковски1 имаше диалог със следователя, който запомних:

"Че вие сте съветски човек.. - Не, аз съм гражданин на СССР."

Думите "съветски човек" днес нямат актуален синоним. Понятието обаче периодично се появява. Всички тези изисквания към медиците и курсантите да се държат скромно на служебните забави2, да не снимат "безнравствени клипове" (и много други примери от последните години) са тревожни не с това, че понятието "съветски човек" отново става от гроба. А с това, че никой не се съпротивлява кой знае колко, не се интересува от законното и моралното право на всички тези кретенски комисии а изискват от гражданите да съответстват на този измислен "морален облик".

Активността на борците за нравственост има две причини - застаряването на елита (и акцентираният и болезнен интерес към околосексуалната сфера като последица) и приписването на себе си на високоморално поведение. За това не е необходимо да се повтаря глупавият и наивен в днешно време сусловски3 битов аскетизъм. Далеч по-лесно е човек да се ограничи с борбата срещу битовите навици на останалите и публично да се наскърбява от името на измислени ветерани по всеки такъв повод.

--------

1Владимир Буковски е виден съветски дисидент, лежал общо 12 години в затвори и лагери, първи разкрил пред света, че в СССР вкарват насила противниците на режима в психиатрии.

2Става дума за разпространен тези дни клип,на който курсанти от Уляновския институт по гражданска авиация играят еротичен танц. Властите създадоха специална комисия..

3Михаил Суслов е "сивият кардинал" на СССР по времето на Леонид Брежнев.

* Авторът е руски политолог, президент на фонда "Перетбургска политика". коментарът е публикуван в профила му във фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.