Имената на 23 жени, убити от партньор, роднина или отблъснат мъж, бяха прожектирани върху сградата на българския парламент в понеделник вечерта. Инициативата беше на Българския хелзинкски комитет.

"С тази акция искаме да върнем фокуса в дебата и да противодействаме на умишлените опити да се саботира ратифицирането на Истанбулската конвенция", обясниха от неправителствената организация.

 

 

От БХК са сред организаторите на демонстрация в подкрепа на ратификацията на конвенцията от 11 ч в сряда.

Идеята на Истанбулската конвенция не е просто да направим няколко законови промени. Фундаменталната ѝ цел е да НЯМА насилие над жени и деца. Това означава – превенция. Означава провеждане на целенасочена държавна политика, насочена към изкореняване на насилието. Означава координирани усилия на всички институции в България. Или накратко, означава, че ако някоя жена или дете са подложени на домашно насилие и насилие основано на пола, тя ще знае, че може да потърси помощ на национална денонощна телефонна линия за подкрепа на лица, пострадали от насилие. Жертвата на насилие ще може да бъде незабавно настанена в кризисен център, отговарящ за нейната област, а няма да се налага да пътува в тежко състояние до център в друг град и област. Жертвата на насилие няма да има нужда да обикаля безброй институции и сама да си търси правата. Означава, че насилникът ще извършва престъпление, ако нарушава ограничителната заповед и ще бъде съден за това, обясняват организаторите на проявата.

И призовават:

Ето защо призоваваме народните представители, политическите партии, медиите и всички отговорни граждани – не залагайте на карта живота на милиони жени и деца в България заради изкривената истина. Не ставайте жертва на слухове и несъществуващи заплахи. Нека докажем, че българите са съпричастни, съчувстващи и отхвърлят насилието. Нека покажем силата на доброто лидерство. Подкрепете ратифицирането на Истанбулската конвенция, която ще донесе по-добро бъдеще за всички нас. Бъдеще без насилие. 

Елате на 23-и януари, от 11.00 часа, в градинката между НС и СУ, за да подкрепим ратификацията на Истанбулската конвенция от България!

В понеделник Св. синод излезе с призив Истанбулската конвенция да не бъде ратифицирана като противоречаща на традиционните ценности на българина и създаваща основа за морален разпад.

Висшият клир внимателно беше преброил колко пъти се употребява джендър и колко пол в документа като изтъкваше количественият превес в полза на джендър като обстоятелство, което обосновава неприемането на конвенцията.

Във вторник е предвидена и дискусия, организирана от председателя на парламента Цвета Караянчева, за Истанбулската конвенция. Тя обясни, че няма да заема позиция, а щяла да бъде арбитър.