Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е обвинен като лидер на престъпна група за незаконен прием на чужденци срещу заплащане "под масата". Това стана ясно в петък по време на брифинг на спецпрокуратурата. Заедно с него за участие в групата са заподозряни още петима настоящи и бивши служители в университета. За Ваньо Митев това ще бъде второ обвинение. През 2016 г. той се сдоби с обвинение за сключване на неизгодни сделки в качеството си на ректор и отново за незаконен прием на чуждестранни студенти.

Шестима от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба заради нелегален прием на студенти, съобщи днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Всеки от приетите в МУ плащал подкупи от порядъка на 40 000-50 000 евро. По тази схема "влезли" над двайсетина души от държави извън Европейския съюз.

След "приема" в Медицинския университет те започвали работа в съвършено друга сфера и след това кандидатствали за гражданство, макар и да не са били и ден във вуза. Записаните проформа били от Обединеното кралство, предимно с арабски произход, от Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои не са имали дори средно образование.

Всеки от обвинените е с мярка за неотклонение от по 200 000 лева, защото по думите на Гешев групата е генерирала сериозен паричен ресурс. Проверяват се студенти, преподаватели и администрация, тъй като става въпрос и за "оправяне" на изпити срещу възнаграждения от 2000 до 5000 евро на човек.

Все още сме на ранен етап от разследване, тъй като делото е образувано през септември 2017 г. Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи, посочи Гешев.

Полицията запечата кабинетите на ръководители и административни служители на Медицинския университет в София на 19 януари. Акцията на спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП бе срещу организирана престъпна група, извършвала нерегламентиран прием на чуждестранни студенти.