Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която многократно призова гражданите да слязат от колите и да използват градския транспорт като мярка за подобряване на качеството на въздуха, е дала личен пример. Фандъкова е хванала автобуса, за да отиде на работа.

Това призна тя в интервю за сутрешния блок на Нова тв, записано през седмицата и излъчено в събота. На въпрос как се е придвижила до работното си място, Фандъкова отговори, че е хванала автобус 76 от кв. "Манастирски ливади", където живее и така се е придвижила до Орлов мост за събитие в Софийския университет "Св. Климент Охридски". И отново призова софиянци и гостите на града да използват възможностите на градския транспорт.

По думите й само за един ден след съобщението на Столична община за очаквано замърсяване с фини прахови частици, в метрото са се качили 4000-5000 повече души в сравнение с предходния ден. Същото се отнасяло и до наземния градски транспорт. 

"Надявам се, че хората имат съзнанието и отношението към това, че ако повече хора слезем от колите си в дните с превишение на концентрацията на фини прахови частици, може би ще допринесем лично за това градът ни да стане по-чист", посочи тя.

На въпрос няма ли притиворечие в скока на цената на тока и призивите за замяна на мръсния вид отопление на дърва и въглища с електрическо такова, както и на скока на цената на билета за градския транспорт до 1,60 лева и призивите хората да не използват автомобилите си, кметът заяви, че цената на ел. енергията не зависи от "Московска" 33, а по отношение на билета припомни, че се въвежда "зелен билет". Той ще е на цена от 1 лев и ще е на принципа на еднодневния билет за всички видове транспорт, който сега се заплаща еднократно и струва 4 лева. При хипотетично "задръстване" на градския транспорт от желаещи да се возят евтино, Фандъкова припомни, че СО е предвидила пускането на повече возила в дните със "зелен билет".

"В същото време се правят и засилени проверки да се прекъсне пътят на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични суровини или автосервизите до домовете, тъй като това е един от големите проблеми на столицата", заяви още столичният кмет.

Оказа се обаче, че общината глобява и клошари, които ровят в кофите за боклук в търсене на храна, според репортаж на Нова тв - в конкретния случай хляб. Това за общината е битов отпадък.

"Това е единичен случай. Но е важно да се правят проверки да не се вадят горими отпадъчни материали", посочи Фандъкова в отговор. 

"В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности. Такива имахме и по празниците, когато трафикът беше облекчен. През нощта доста често има високи стойности", обясни още Фандъкова. По думите й общината не може да надникне във всеки дом, за да санкционира за замърсяващи печки и материали, но може да направи това в общинските общежития като "Виетнамските". Тя припомни, че се работи по програми за предоставяне на екопелети на социално слаби семейства, за екостандарт за автомобилите, проверки от КАТ с газанализатори, миене на улиците и др.

Междувременно станциите за замерване на агенцията по околната среда отново отчетоха днес завишаване на фините прахови частици над допистумата норма от 50 µg/m3. На места завишението е в пъти.