Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как две от възпитателките в детска градина в Бургас малтретират децата. Кадрите са от обединено детско заведение "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков" и се вижда как "госпожите" удрят шамари на децата, дърпат ги за косите и ги обиждат. 

 

 

Кореспондент на БНР е разговарял с родители, потвърдили, че децата им наистина са били със синини и подложени на стрес. Малчуганите били инструктирани да не казват по каква причина. 

Моето дете го забелязах, че проявява агресия към играчките си. Оттам започнах да го разпитвам, казваше ми "Няма да кажа, не се казва". Разговарях с други родители. Когато те също започнаха да питат децата си, се установи, че г-жа Петрова, която е с пръчката (на видеото – б.а.) ги бие.

...Моето дете също. Краката му са сини, навсякъде е нащипан...

Оказа се, че и двете учителки са награждавани от кмета на община Бургас Димитър Николов за техния професионализъм. Директорката на ОДЗ "Брезичка" Събка Недева съобщи, че едната учителка - Милена Иванова, вече е подала молба за напускане рано сутринта, като документът донесла майка й. Другата - Светла Петрова, била в отпуск.

По думите на Недева, досега подобни сигнали не са постъпвали. Едната от преподавателките била с дълъг стаж и е синдикален лидер. 

Община Бургас внесе в прокуратурата и Държавната агенция за закрила на детето сигнала за насилието над деца. Кадрите са ужасяващи, коментира кметът.

"Ужасяващите кадри, които видях от детска градина "Брезичка", нямат нужда от проверка! Всичко е ясно - категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната "учителка", така и колежките й, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. 
Сезирали сме прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. Въпросната учителка дори ми е била предложена за награждаване от ръководството на детската градина! Няма да има безнаказаност, уверявам ви!"
, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.