Българският бизнес в лицето на три работодателски организации иска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради изречени от нея "неистини" и организира протест на 28 февруари от 11 часа заради манипулациите с цените на тока.

В декларация, изпратена до медиите, от Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявяват, че на 2 февруари т.г. Петкова си е позволила в ефира на БНТ "да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм".

В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за "свободен" пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен" пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата.

"АИКБ, БСК и КРИБ, представляващи над 80% от българският бизнес, категорично не приемат подобно нагло поведение от страна на представител на изпълнителната власт. Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с  министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 часа", пише в декларацията.

Според подписалите, неспособността да се справи с проблемите в енергетиката и изоставените реформи са основната причина да настояват за оставка на Теменужка Петкова.

Кога е протестът

Протестът е насрочен за 28 февруари от 11 часа под наслов "Не" на далаверите в енергетиката!" Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.