Генералният директор на Банката за международни разплащания (БМР-BIS) Агустин Карстенс определи днес биткойна като спекулативен балон и призова властите да реагират, за да защитят доверието във финансовата система, предаде Франс прес.

В момент, когато разработчиците на биткойна преследват целта да създадат алтернативна платежна система без намесата на държавните власти, тази криптовалута "се превръща едновременно в балон, в схема "Понци" и в екологична катастрофа", изтъкна на конференция във Франкфурт ръководителят на БМР, наричана централната банка на световните централни банки.

Карстенс призова властите да проявят бдителност, тъй като криптовалутите могат да подкопаят общественото доверие във финансовата система. Подобно на биткойна, криптовалутите в действителност са "чисто спекулативни" активи "с твърде нестабилни" стойности, припомни централният банкер.

Миналата година криптовалутите се възползваха от снизхождението на властите, тъй като тяхната технология предлага пример за подражание с цел намаляване високите разходи за финансовите трансакции. Регулаторите обаче станаха по-критични, след като стойността на биткойна - кралицата на криптовалутите - се стопи от близо $20 000 през декември до под $6000 долара, и то при силни всекидневни колебания.

Китай например възнамерява да засили контрола върху криптовалутите и да нанесе тежък удар върху извършваните в страната трансакции с тях. 

Според Карстенс нестабилността на криптовалутите подкопава полза от тях за трансакциите и като стойностна единица, като в същото време открива широки възможности за престъпниците да перат мръсни пари.

"Ако единственият модел на дейност е използването им за забранени или незаконни трансакции, централните банки не бива да позволяват на тези цифрови жетони да се опират върху същата инфраструктура, която обслужва световната финансова система и върху доверието, осигурявано от нея", предупреди Карстенс.

Ето защо според него централните банки трябва да имат готовност да се намесят, ако е необходимо.

Британската Лойдс банкинг груп (Lloyds Banking Group) вече забрани на клиентите си с кредитни карти да купуват биткойни, следвайки примера на редица големи американски банки, които се опасяват от проблеми със задлъжняването.