Срещата между ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на която България заяви, че иска да бъде домакин като председателстваща Съвета на ЕС, ще се състои на 26 март във Варна. Потвърждението дойде от Брюксел в изявление на говорител на Европейския съвет, съобщи БТА.

Домакин на срещата с Ердоган е премиерът Бойко Борисов, а поканата към турския президент е от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В дневния ред на разговорите ще са "отношенията ЕС - Турция, както и регионални и международни отношения".
 

За първи път за среща ЕС - Ердоган се заговори по време на визитата на канцлерката на Германия Ангела Меркел в София по покана на премиера Борисов през миналия месец. Министър-председателят потвърди за идеята, а президенът Румен Радев го разкритикува, че разбира от медиите и поканата не е съгласувана с него.

Юнкер и Туск са изпратили поканата си за работна вечеря с Ердоган във Варна в писмо от 5 февруари. Двамата европейски лидери припомнят, че на 25 май миналата година е постигнато споразумение за открит диалог на всички равнища, което е било последвано от 5 срещи, а в края на февруари предстои шеста, посветена на енергетиката.

Туск и Юнкер определят разговорите във Варна като добър повод да се разменят гледни точки как да се продължи напред в разговорите между ЕС и Турция, включително като се обсъждат последните събития в Турция, засягащи върховенството на закона и основните свободи, регионални и международни въпроси.
 

Преди дни в интервю за италианския в ."Стампа" преди аудиенцията си при папа Франциск Ердоган обяви, че Турция не я устройва друг вариант освен бъдещо пълноправно членство в ЕС. Така той отвърна на предложение от френския президент Еманюел Макрон да се върви към тясно партньорство между Анкара и Брюксел. Ердоган обаче заяви, че от срещата в България очаква по-скоро "лидерите на Европейския съюз да премахнат в най-скоро време изкуствено наложените пречки по отношение на европейското членство на Турция. Както и да заемат конструктивна позиция, така че членството на Турция в ЕС да не се жертва за уреждане на вътрешнополитически сметки".