Севернокорейският лидер Ким Чен Ун приветства "топлия климат на диалог и помирение" след завръщането на делегацията на страната от тридневно посещение в Южна Корея по повод Зимните олимпийски игри, пише британският в. "Гардиън". 

Ким изрази задоволство от визитата и благодари за усилията на Юга по посрещането на делегацията, но не спомена предложението за среща на високо равнище, отправено от сестра му Ким Йо Чен към южнокорейския президент Мун Дже Ин. Подобен пропуск показва колко е несигурно подобно предложение, тъй като Сеул и Вашингтон искат от Пхенян да обмисли отстъпки по отношение на ядрената си програма като част от всякакви бъдещи преговори. Не е сигурно и дали САЩ биха подкрепили посещение на Мун в Северна Корея, защото се опитват да изолират комунистическия режим, коментира "Гардиън".

Ким Чен Ун добави, че сестра му му е докладвала за стъпките, предприети от Съединените щати, визирайки кратката й среща с американския вицепрезидент Майк Пенс на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри и сигнала, че отношенията с Вашингтон ще останат студени въпреки сближаването със Сеул. Ако се организира среща на високо равнище между двете Кореи, тя би била първата от 2007 г. и би се състояла след месеци на напрежение между Пхенян, Сеул и Вашингтон, както и след размяна на ожесточени реплики между Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, припомня в. "Гардиън".

Като цяло южнокорейците приветстват непосредствените резултати от дипломатическите усилия - провеждането на Зимните олимпийски игри без заплаха от Севера. Но много от тях, особено сред по-младото поколение, изпитват дълбок скептицизъм, що се отнася до усилията за помирение. Те не вярват на Северна Корея и се опасяват от тежката икономическа цена, която би струвало евентуално обединение на страната, пише американският в. "Вашингтон пост". Оказва се, че Южна Корея отново сътрудничи с правителството в Севера, но страната е по-малко сигурна отвсякога за пътя, който иска да поеме.

Въпреки това президентът Мун Дже Ин остава популярен и младите хора заявяват, че са склонни да му гласуват доверие. Той е прогресивен лидер, който се стреми към подобряване на отношенията с Пхенян, отбелязва "Вашингтон пост".

Скептицизмът въпреки сътрудничеството по време на игрите се запазва поради опасенията, че Северна Корея отново проявява опортюнизъм, като привлича вниманието на света, без да има намерение да промени поведението си. Освен това младото поколение южнокорейци, за разлика от родителите си, не смята обединението на страната за национална цел, въпреки че то се представя като такава в училищата, коментира американският всекидневник. 

Вместо това южнокорейците се страхуват, че според някои оценки обединението може да струва 1 трилион долара. Проучване от края на миналата година показа, че само 14 на сто от южнокорейците на възраст между 20 и 30 г. подкрепят обединението на двете Кореи за разлика от 63 на сто от хората между 50 и 70 години.

Въпреки това някои сочат различни мотиви за възможно обединение - общата кръв, разделените семейства и възможното премахване на най-големия проблем със сигурността в Азия, отбелязва в. "Вашингтон пост".