Може ли човек да изкарва пари, като поства в социалните мрежи? Вече да - ако социалната мрежа е Steemit, и нямате нищо против криптовалутите.

Steemit, която все още е в бета-версия, комбинира два свята - този на блокчейните, шифрованите свързани списъци с данни, на които се базират криптовалутите, и този на световните социални мрежи, в които милиони всеки ден споделят какви ли не мнения. Концепцията на новия сайт е да създаде нова "икономика на вниманието", свързана с реална стойност на споделеното съдържание.

Това ще рече, че всеки ваш пост в Steemit може потенциално да ви донесе пари - в криптовалутата STEEM, която може да бъде обърната в Steem Dollar, фиксиран към американския долар 1:1, в биткойни, или да бъде вложен отново в акаунта ви.

Как точно става това? Когато публикувате пост, други в платформата могат да го подкрепят, гласувайки за него. Според това колко хора подкрепят поста ви, можете да получите част от събиращия се награден фонд. Когато вие отидете и подкрепите нечий пост, също можете да спечелите пари - особено ако гласувате за него преди да е станал наистина популярен. С това гласуване вие давате доверие на автора и се превръщате в т.нар. "куратор", затова получавате и награда. 

Колко е тя зависи от вашия STEEM Power, индикатор за вашата влиятелност в общността. STEEM Power може да се зарежда със спечелената криптовалута, така че потенциално да изкарвате повече от харесване на постове.

Как Steemit създава пари, обаче?

В Биткойн това става, когато "миньорите" открият нов блок и им бъде платено за това. В Steem блокчейнът вкарва повечето новосъздадени криптоединици във фонд за награди, който се разпределя между коментиращите според гласовете, които са получили. Да, можете да получите пари и за коментар под нечий друг пост.

Звучи сложно, и е - наръчникът на Steemit е дълъг и е препоръчително да го прочетете внимателно. Но реална опасност за вашите средства няма - регистрацията не струва пари, и, освен ако не поискате, не е нужно да закупувате вътрешната валута с реални пари. Важно е обаче да пазите паролата си - за разлика от други сайтове, в Steemit няма възстановяване на парола, тя е ваша веднъж и завинаги, ако я забравите, губите акаунта си и парите в него. Друг ключов елемент е, че нищо в Steemit не се губи - изтритите постове остават завинаги в блокчейна, както и цялата ви история на редакции и промени.

Така че е важно да внимавате какво говорите - в този сайт забравената поговорка "казана дума, хвърлен камък" важи с пълна сила.

Дали тези правила и условия имат потенциала да превърнат Steemit в една социална мрежа от нов тип - предстои да видим. Както се вижда на първа страница, някои хора вече изкарват стотици долари от постовете си.