Спортният свят има нова звезда, тя се казва Клои Ким, само на 17 е и изгря на зимните олимпийски игри в Пьончан (Южна Корея). С впечатляващ стил тийнейджърката грабна титлата в дисциплината халфпайп в сноуборда. И светът заговори за нея - заради историята ѝ, крекхата възраст, интересни случки...

В интерес на истината Клои е популярна в средите на спорта си вече от 3-4 г., но сега нейната слава надхвърля рамките на един от най-красивите и атрактивни зимни спортове.

Ким е родена на 23 април 2000 г. в Лонг Бийч, Калифорния. Родителите ѝ са корейци от Сеул, където до днес живее не малка част от семейството. Бащата я качва на ски и сноуборд едва 4-годишна в близкия курорт Маунтин Хай, а на 6 малката Клои тръгва по състезания от името на местния клуб.

Две години тренира и живее в Швейцария, след което се завръща в САЩ, а от 2013 г. е част от националния отбор на родината си.

Била е много малка, за да участва на олимпийските игри в Сочи, а качества не са й липсвали. Същата година печели сребро на X игрите - едно от най-престижните състезания за екстремните спортове.

След това титлите се нижат една след друга, включително на младежките зимни олимпийски игри в Лилехамер през 2016 г.

В халфпайп-а в Пьончан Клои Ким събра почти невероятните 98,25 точки на финала, а съперничките ѝ останаха далеч назад. Китайката Цзюй Лю взе среброто с 89,75, а бронзът заслужи друга американка, Ариел Голд, с 85,75 т.

На пресконференцията по-късно Клои беше засипана с въпроси за миналото си, за семейството, а познавачите в сноуборда вадят на показ любопитни истории.

Бащата на новата шампионка изоставил работата си, когато тя била на 8 години, за да я съпровожда по състезания. Ким му посвети златния си медал, но отказа да разкрива подробности от детството си. Щатски журналисти обаче бяха стигнали до него в последните месеци.

Сайтът на американската спортна телевизия ESPN разкрива как бащата Йон и майката Боран наричали една от дъщерите си (имат общо 3) "ипуги", което на корейски може да означава малък женски дракон. Клои е родена в годината на дракона.

Според корейската митология, драконът се ражда като змия и чака 1000 години, преди да полети и да стане голям, красив и могъщ.

"Клои не чака 1000 години, а само четири, казва с усмивка гордият татко пред ESPN през миналата година. - На олимпийските игри ипуги ще стане истински дракон с нейната най-голяма мощ - златния медал."

Пророчески думи. Днес Йон, съпругата му и двете сестри на Ким я гледаха на живо. Специално от Сеул беше дошла и 75-годишната ѝ баба плюс още куп роднини.

Сега социалните мрежи обикаля пост на девойката в туитър, публикуван между днешните й стартове. Тя пише, че пробвала да закуси, но не довършила закуската си и почувствала глад преди решителния трети опит.

Тази година олимпийската шампионка ще стане студентка и има всички шансове да бъде приета в "Харвард". Наскоро е била на интервю в елитния университет. Иска да учи бизнес. Освен английски и корейски, говори и френски.

След триумфа си девойката трудно намираше думи, тя няколко пъти повтори, че още не може да осъзнае какво се случва. Благодареше на всички и за всичко.

На въпрос дали самата тя се чувства като дракон, Клои отвърна уверено:

"Да, дракон съм."