Американските сили убили много на брой руски наемници в Сирия през миналата седмица, вероятно при най-смъртоносния досега сблъсък между граждани на двете бивши враждуващи страни след студената война.

Това съобщи Блумбърг, като се позова на един американски официален представител и на трима руснаци, запознати със случая.

Късно вчера в социалните мрежи бе разпространен и видеозапис от атаката, извършена на 7 февруари. Той бе излъчен и по Си Ен Ен.

Над 200 наемници, повечето от които руснаци, сражаващи се на страната на сирийския лидер Башар Асад, са загинали при неуспешна атака срещу база на американските и предимно на кюрдските сили в богатия на петрол район на Дейр аз Зур, твърдят два от руските източници. Американският представител смята, че при сражението са убити 100 души, а ранените са от 200 до 300. Той обаче не бе в състояние да каже колко от тях са руснаци.

Руската атака само изтъква сложността на един конфликт, започнал като вътрешно преследване на противници на режима, за да прелее във война с участието на ислямски екстремисти, кюрди без собствена държава и регионалните сили Иран, Турция, а отскоро и Израел. Руското военно командване заяви, че няма нищо общо с атаката, а американците приеха това твърдение. Шефът на Пентагона Джим Матис нарече "объркващо" всичко, което се е случило, но не огласи подробности.

Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Владимир Путин, отказа да коментира твърденията за руски жертви, като заяви, че Кремъл следи само данни за въоръжените сили на страната. Путин е разговарял с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник, но военните действия в Сирия не са били обсъждани, допълни той.

"Това е голям скандал и причина за остра международна криза - каза Владимир Фролов - бивш руски дипломат и депутат, който сега е независим политически анализатор. - Но Русия ще твърди, че нищо не се е случило."

С помощта на Иран Путин обърна хода на 7-годишната война, като през 2015 г. прати авиация и жива сила в подкрепа на обкръжените сили на Асад, като приглуши призивите на САЩ за незабавно отстраняване на сирийския лидер. След като "Ислямска държава", контролирала някога големи части от Сирия, днес е почти изцяло разгромена, съперничещи помежду си сили и милиции се борят в различни комбинации, за да запълнят вакуума. Самолети на Русия, Иран, Израел и Турция бяха свалени над или край Сирия през този месец.

Какво точно се е случило

Офанзивата през миналата седмица започнала на около 8 километра източно от разделителната линия по река Ефрат късно на 6 февруари, когато верни на Асад сили открили огън и напреднали във "формация с числеността на батальон, подкрепени от артилерия, танкове, противоракетни системи за многократно изстрелване и минохвъргачи", заяви полк. Томас Вийл, говорител на американската армия.

САЩ, които имат в базата съветници, помагащи на Сирийските демократични сили (СДС), отговорили с въздушна атака и артилерийски огън.

"Представители на коалицията бяха в редовна връзка с руските колеги преди, по време и след предотвратена и непредизвикана атака - каза Вийл. - Не бе съобщено за пострадали от страна на коалицията, а вражеските бойни машини и бойци, които бяха наблизо и тръгнаха обратно на запад, не бяха взети на прицел."

Запитан за убийството на руски наемници в Сирия, директорът на ЦРУ Майк Помпео заяви пред сенатската Комисия по разузнаването, че той ще информира по-подробно Пентагона, но допълни, че "ние многократно видяхме чуждите сили да използват наемници в битките, които ще започнат да приближават САЩ".

Бойци от руската ЧВК на Вагнер.

Не е ясно кой плаща на руския контингент - дали Русия прави това пряко, или е Сирия, Иран или трета страна. Според публикации в руски медии Асад и съюзниците му са наели Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер - сенчеста организация, руски отговор на американската "Блекуотър". Тя е наета да охранява сирийските енергийни активи и съоръжения в замяна на отстъпки в добива на петрол.

"Никой не иска да започне световна война заради доброволец или наемник, който не е изпратен от държава и е бил улучен от американците", заяви в интервю Виталий Наумкин - висш съветник на руското правителство за Сирия.

В момента САЩ водят преговори с Русия в търсене на обяснение какво се е случило, съобщиха двама представители на администрацията, помолили за анонимност.

Според тях САЩ са озадачени, тъй като са спазени всички необходими процедури. Американските сили използвали разделителната линия, за да получат от Русия съгласие да защитят силите на западната коалиция срещу нападателите.

Чиновниците допълват, че не е ясно чии бойци са били нападателите. Според тях разделителната линия все още действа и Русия не е протестирала срещу решението за нанасяне на въздушните удари.

Юрий Бармин - близкоизточен експерт в създадения от Кремъл Руски съвет за външна политика, заяви, че Москва подкрепя усилията на Асад да си върне контрола върху ключовия източен регион Дейр аз Зур, за да подпомогне финансирането на плана му за национално възстановяване и помирение. САЩ се противопоставят на това.

Русия подписа споразумение за "пътна карта" с правителството на Асад през януари, за да му помогне във възстановяването на електрическата мрежа на страната. Завчера министърът на енергетиката Александър Новак заяви пред журналисти в Москва, че руски компании са заинтересовани да сключат договори, за да помогнат за възстановяването на повредените петролни тръбопроводи и кладенци.

Обвинения в незаконно присъствие

Докато руското Министерство на отбраната не споменава доброволци в изявлението си, но твърди, че 25 "сирийски" бойци са ранени, без да дава подробности. Ведомството обвинява САЩ, че използват своето "незаконно присъствие" в Сирия като повод за "отнемане на икономически активи", макар да държи открити линиите за връзка с американците.

Првителството на Асад нарече действията на САЩ "варварски" и "военно престъпление".

Броят на убитите при сражението, който вече е близо пет пъти по-голям от този на обявените официално руски жертви в Сирия, продължава да се увеличава, твърди командир на наемниците. По телефона той заяви, че десетки от неговите ранени хора все още са във военни болници в Санкт Петербург и Москва.

Повечето от убитите са руснаци и украинци, много от които са ветерани от сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. Така твърди Александър Йонов, който оглавява финансирана от Кремъл група, осигуряваща връзки със сепаратистите. Самият той се е сражавал на страната на проправителствените сили в Сирия.

Труповете вече пристигат в родината

В Русия са пристигнали първите "товари 200", съобщиха близки и познати на убитите в Сирия наемници. Това е кодовото название на убити военнослужещи. То добива особено голяма и мрачна популярност по време на войната в Афганистан през 1979-1989 г.

В понеделник разузнавателната агенция Conflict Intelligence Team (CIT) огласи имената на четирима загинали руснаци. Това са Владимир Логинов, Алексей Ладигин, Станислав Матвеев и Игор Косотуров. От CIT обаче се застраховаха, че не знаят точния брой на загиналите руснаци.

Пак завчера стана ясно, че е убит и радикалният националист Кирил Ананиев. За смъртта му съобщи Александър Аверин, съпредседател на националболшевишката партия "Другата Русия".

Вчера пък бе съобщено шесто име, предаде радио "Ехото на Москва". Става дума за Владимир, по прякор Апостола. Фамилията му не е огласена.

Така до този момент се знаят имената на шестима руски наемници, които вероятно са убити от американски въздушен удар.

Кои са жертвите? Сайтът "Медуза" е събрал информация за петима от загиналите.

Владимир Логинов (51 г.)

Той е сапьор и е участвал и в двете чеченски войни. След това е работил в охранителни фирми. От 2014 г. е член на корпуса на казаците в балтийския анклав Калининград. В това качество воюва една година в Донбас. В Сирия е от 2017 г. и обучава местни хора на разминиране. Остава съпруга вдовица и две дъщери.

Кирил Ананиев (33 г.)

До 2009 г. е бил член на Националболшевишката партия, обявена от руските власти за екстремистка и забранена. През 2006 г. е осъден за вандализъм, след като залива със собствената си кръв московски полицейски участък в знак на протест срещу лошото отношение към задържаните. След 2014 г. съименникът на българския здравен министър заминава за Донбас и се подвизава там с прякора Москва. Издига се до командир на артилерийско подразделение с чин старши лейтенант.

Станислав Матвеев (38 г.)

Израства в Донецка област, но след това се преселва в Русия. Воюва в Донбас след 2014 г. с прякора Матвей, макар преди това да не е бил кадрови военен.

Игор Косотуров (45 г.)

Воювал е в Донбас през миналата година като наемник. Заминал за Сирия заедно със Станислав Матвеев. И двамата са от град Асбест. Според непотвърдена информация в Сирия е убит и братът на Игор Косотуров, чието име не се споменава.

Алексей Ладигин (26 г.)

Участва в десанта в Крим през 2014 г. в състава на въздушно-десантните войски. По-късно воюва в Донбас с прякора Мрачния.