Бившият гватемалски президент Авларо Колом (2008-2012 г.) и неговият бивш министър на финансите Хуан Алберто Фуентес Найт, който е настоящ президент на неправителствената организация Оксфам Интернешънъл, бяха арестувани в Гватемала рамките на разследване за корупция, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на съобщение на гватемалската прокуратура.

Новината за ареста на президента на Оксфам интернешънъл е нов удар по тази британска хуманитарна организация, която вече е замесена в скандал с проститутки в Хаити, заради който в понеделник подаде оставка нейната помощник генерална директорка Пени Лорънс.

Шестдесет и шест годишният Колом бе арестуван в дома си в богат квартал на столицата Гватемала. Колом, който бе първият президент социалдемократ на Гватемала от половин век насам, бе обвинен в измама и отклоняване на средства при закупуването през 2009 г. на неколкостотин автобуса за обща сума от 35 милиона долара, предназначени за различни квартали на столицата. Според прокуратурата цената на сделката за автобусите, за чиято доставка бяха избрани с търг четири компании, е била надута.

Арестът на Алваро Колом.

Алваро Колом е вторият бивш президент на Гватемала, задържан за корупция след Ото Перес (2012-2015 г.), арестуван през 2015 г. заради отклоняване на средства от митниците. Настоящият президент Джими Моралес пък е заподозрян в незаконно финансиране на предизборната си кампания, но парламентът отказа миналия септември да вдигне имунитета му.

Девет от 13-те министри в правителството на Колом, подписали договора за автобусите, също бяха арестувани, сред които тези на отбраната, транспорта, труда, здравеопазването и образованието. Относно ареста на Фуентес Найт, говорител на Оксфам интернешънъл каза, че "доколкото е известно засега не са му повдигнати обвинения". Говорителят каза, че Фуентес Найт е информирал напълно прозрачно административния съвет на организация за това разследване и е казал, че е невинен. Разследването е започнало след назначаването му начело на Оксфам интернешънъл.

Същевременно агенция Ройтерс съобщава, че през ноември миналата година фондация Томсън Ройтерс е попитала 10 хуманитарни агенции за случаи на сексуални посегателства в тях и за данни за уволнените служители. Тогава само две групи - Спаси децата и Оксфам - са предоставили веднага данни за уволнени респективно 16 и 22 служители през миналата година. Лекари без граници и Норвежкият съвет за бежанците отвърнали на запитването по-късно. Първата е казала, че е уволнила през 2017 г. 20 души за сексуален тормоз или сексуални посегателства и 10 души по същите причини предишната година. Втората организация е казала, че е имала сигнали за 13 случая на посегателства през 2017 г., но не е предоставила данни за уволнените.

Агенцията за християнско развитие е казала, че е регистрирала четири случая на тормоз на работното място, но не е посочила колко души са били уволнени. Хуманитарната агенция Уърлд вижън е съобщила за 10 инцидента през 2016 г., в които е имало или сексуална експлоатация или злоупотреба с деца, участващи в някоя от дейностите на организацията. Базираната в САЩ организация Мърси корпс е уволнила 5 души и е разследвала 11 души миналата година.

Четири организации не са предоставили данни. Това са Кеър интернешънъл, План интернешънъл, Международният спасителен комитет и Международният комитет на червения кръст. Първите две са казали, че нямат практика да публикуват данни за сексуални посегателства или тормоз, третата е казала, че няма надеждни сведения и сега създава база данни в тази насока, а четвъртата изобщо не е отвърнала за много запитвания на фондация Томсън Ройтерс.