17 нови тунела ще бъдат готови до 2023 г, обяви в ефира на Нова ТВ регионалният министър Николай Нанков. Те са в различен етап на подготовка, уточни той.

"Някои се строят, други се проектират, за трети има предпроектни проучвания”, каза министърът. 

Осем от тунелите ще са на магистрала "Струма" - пет малки в Кресненското дефиле, два при обхода на Кресна и "Железница". Още шест ще са по бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. В сметката е и проходът под Шипка.

България обаче може да бъде санкционирана от ЕС заради поддръжката на съществуващите сега 34 тунели, обясни министърът. Ще се вземат мерки по обезопасяването на съоръженията при обхода на Ловеч, на пътя Кричим-Михалково, както и останалите по магистрала "Хемус" - "Витиня", "Ечимишка" и "Топли дол".

Работата по пътя между Видин и Ботевград върви, заяви Нанков:

 

"Тази магистрала е необратима като проект. Ще струва 250 млн. лева и ако няма обжалвания, до 2021 година ще бъдат готови най-тежките участъци - Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци."

И припомни затрудненията заради обжалванията на екологичните оценки и избора на изпълнители, които могат да забавят всеки от тези планове.

Според министъра в България се строи на най-нискта цена на километър в ЕС, но не за сметка на качеството. То обаче имало накъде да се подобрява.