Фалшиви акаунти в социалните мрежи, кампании с дезинформация, кибератаки - Русия ще използва пак тактиките си от 2016 г. и ще се опита да повлияе на междинните избори за Конгрес в САЩ през ноември, заяви директорът на американското национално разузнаване Дан Коутс, цитиран от Франс прес. Той бе един от началниците на спецслужби, които отговаряха на въпроси в Сената за глобалните заплахи срещу САЩ.

В изказване пред Комисията за разузнаване на Сената Коутс заяви, че не се наблюдават съществени промени в поведението на руснаците.

"Очакваме Русия да продължи да използва пропаганда, социални мрежи, подставени лица, положително настроени говорители и други средства за множество операции, целящи да разпалят социалните и политически разделения в САЩ", заяви той.

Служби като ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност заявиха, че Русия се е месила в президентските избори в САЩ от 2016 г., за да подобри шансовете на Доналд Тръмп срещу Хилъри Клинтън, използвайки социалните мрежи и кибератаки на компютри на Демократическата партия.

Президентът Тръмп отхвърли тези изводи, а Москва категорично отрича обвиненията.

Социалните мрежи Туитър и Фейсбук са обвинени, че неволно са послужили за инструменти на руската пропаганда. Туитър закри близо 4000 съмнителни акаунта, свързани с агенция за дигитална пропаганда със седалище в Русия. Фейсбук пък призна, че около 150 милиона потребители на мрежата му и на Инстаграм са видели съдържание, създадено от руски лица за повлияване на президентските избори, отбелязва АФП.

"Не трябва да има никакво съмнение, че Русия смята, че усилията й са били успешни и че за нея междинните избори от 2018 г. са мишена за руските операции за влияние", каза Коутс.

През ноември демократите ще се опитат да си върнат мнозинството в Камарата на представителите, където се преизбират всичките 435 конгресмени, и в Сената, където ще се подновят 33 места, или една трета от общия състав, припомня БТА.

Шефът на ФБР Кристофър Рей, директорът на ЦРУ Майк Помпео, Дан Коутс и други висши служители на сигурността по време на изслушването в Конгреса. 

Шефът на шпионите предупреди, че президентските помощници и съветници с временни разрешения за сигурност трябва да имат "ограничен" достъп до тайна информация, предаде Би Би Си.

Дан Коутс заяви, че процесът на разрешаване е "нарушен" и трябва да бъде реформиран. Той имаше предвид бившия помощник на Белия дом Роб Портър, който подаде оставка след обвинения, че бие жена си и зетя на президента Джаред Кушнер.

Г-н Кушнер има само временно разрешение за сигурност, обясни началникът.

Коутс обяви, че понастоящем има общо 700 000 заявления за разрешаване на достъп до тайни.