Световната купа - най-големият трофей във футбола, днес е в България. Трофеят се превозва в специален самолет, който кацна преди обед на летище "София". До вечерта отличието ще бъде изложено в мол "Парадайз", след което заминава за Израел.

Страната ни е част от обиколка, продължаваща 220 дни и обхващаща над 50 държави. Турът на златната статуетка е в чест на световното в Русия това лято. Организира се от Coca-Cola, един от спонсорите на ФИФА и мондиалите.

Дотук добре.

Събитието в България обаче никак не е организирано и премислено добре. Имаше нещо като посрещане на купата на летище "София" - още на пистата и в пригоден за целта салон. Бяха поканени журналисти и официални гости, представители на столичната община, Министерството на младежта и спорта, популярни личности като Михаела Филева и писателя-влогър Емил Конрад...

Имаше речи. А представител на ФИФА, който съпровожда обиколката, връчи на зам.-кмета на София Тодор Чобанов малко копие на купата в луксозна кутия.

Само дето футболни хора нямаше. Единственият спортен човек на посрещането (като изключим неколцината спортни журналисти) беше... величието в спортната гимнастика Йордан Йовчев.

А няколко поколения големи български футболисти са играли на световни първенства. През 1994 г. тимът ни остана на един мач от финала в САЩ. Нито един от тях не беше на церемонията. Дали е имало поканени? Клуб Z научи, че в списъка са били Йордан Лечков и Емил Костадинов, които освен герои от американското лято, са и на ръководни позиции в БФС. Нямаше ги. Може би нямат време заради трескавата подготовка на конгреса в петък.

Ами останалите от по-старите генерации? Ами млади футболисти от детско-юношески школи, за които уж се правят такива събития, както се спомена в една от речите? Правим уговорката, че те може да са поканени и да се появят днес в "Парадайз център". Дано да е така.

Но мястото им беше и на летището, където посрещането имаше церемониален характер. И е много по-уместно един бивш футболист, играл на световни финали, да каже 2-3 изречения, вместо това да правят чиновници от кметства, министерства и т.н.