Премиерът Бойко Борисов критикува управителя на НЗОК (Националната здравноосигурителна каса), чиято оставка беше поискана от здравния министър Кирил Ананиев и на практика я подкрепи. Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев беше избран от парламента с над 200 гласа подкрепа миналото лято.

Не може да се вкара актуализация на бюджета на здравната каса, без да мине през министъра и правителството, за това с какви пари разполага държавата, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман. 

Борисов е в Мюнхен, където участва в традиционната Конфедерация по сигурността, на която ежегодно се събират над 450 държавни лидери от цял свят. Борисов коментира цяла палитра от теми, в т.ч. и поисканата оставка на Плочев. Както Клуб Z писа, тази сутрин в кулоарите на парламента Ананиев поиска отстраняването на шефа на Касата, защото е разпратил писмо до парламентарните групи с искане за увеличаване на бюджета на НЗОК, без да спази реда на уведомяване. Въпреки че от левицата обявиха, че Плочев и Борисов са имали среща и Борисов го е успокоил, казвайки му да продължава да работи спокойно, от Мюнхен премиерът излезе с малко по-различна теза. Той потвърди, че е разговарял с управителя на НЗОК.

"Като се прибера, ще ги поканя на среща да ги питам. Милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред. Все някакси в един момент НЗОК излиза и казва, че има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани системите. Няма да осигуряваме възможност някой да краде повече. Това, което знам от службите, е, че има доста повече разкрития по тази тема".

"Доколкото си спомням, докато беше министър проф. Николай Петров, предложи проф. Камен Плочев. Имам принцип, че всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора. Иска се актуализация на бюджета на НЗОК за 200 млн. лева, смятайте какви пари се харчат там. Дали средствата се харчат по най-добрия начин, дали българите считат, че се е подобрило здравеопазването при толкова по-голямо финансиране“, попита премиерът и поясни, че такъв разговор ще се проведе.

Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК заради писмо, пратено до парламента с искане за актуализация на бюджета без да уведоми Надзорния съвет на касата и министъра.  Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лева заради задължения към здравни каси в чужбина, които възлизат на 271 милиона лева. Те са натрупани от лечение на българи зад граница.

НЗОК разпространи съобщение,  в което се казва, че министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на касата. В него се посочва, че с писма от 2015 г. насам, последното от които на 2 февруари т.г., НЗОК е уведомявала многократно министерството на здравеопазването за задълженията на България към други държави-членки на ЕС, които трябва да бъдат погасени съгласно правилата в съюза. 

В писмото се посочва още, че общите такива задължение на НЗОК са около 271. 4 млн., просрочените към края на януари почти 133.6 млн. лв, а неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за плащане ще са в размер на 207.4 млн. лева. Тези пари няма как да не се платят, защото такова е споразумението на държавите в общността.

Днес соцдепутатът Славчо Велков заяви, че, чрез посредник, проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който му казал: "Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро. В противен случай ние имаме и други мерки, ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор". Велков не назова името на високопоставения.

За Шенген, сигурността и шегичките с Путин

"На Мюнхенската конференция поставих въпроса за цените на въоръжението – геостратегически сме разположени на място, заради което Европа и Америка биха могли да дадат преференциални цени", каза още Борисов след срещата с Херман относно разширяването на Шенген.

Министър-председателят посочи, че е разговарял с Херман, защото, като дойдат избори, и всички започват да приказват срещу Турция.

"Тогава се говори най-много и срещу страните от границата, защото явно хората в Бавария са много уплашени, както и в цяла Германия и не искат да чуват за разширения, защото оттам могат да дойдат мигранти", каза още той.

Той посочи, че са го питали колко мигранти преминават през България за годината, а той им е отговори, че за 2017 г. са общо петима. Според него "всичко с Шенген ще е наред". Във връзка със задържания наскоро в България мароканец от "Ислямска държава", премиерът заяви:

"Още от времето, когато ръководех службите, по такива теми избягвам да говоря. Много гледат телевизия. Много внимателно наблюдават всеки на по-висок пост, не само тук, а в света къде и какво се изказва. Въпросното лице не мина, защото е задържано и системите, които сме изградили заедно с партньорските служби, са много надеждни. Това не е епизодичен случай. Затова и премиерът на Великобритания Тереза Мей каза: "Както и да се развива Брекзит, моля те, остави така да работят службите в България за британските служби".

Борисов се измъкна с шега на въпрос как ще коментира изявление на говорителя на руското МВнР Мария Захарова. На брифинга си вчера Захарова предложи на Борисов руско гражданство и да участва в президентските избори в Русия. Изявлението й бе по повод молбата на журналист да коментира вица, разказан от Борисов, че на света не се избират две неща - родителите и президента на Русия. Днес премиерът на България каза, че двамата с президента Путин често се шегували помежду си и че вицовете за лидерите са често срещано явление. За себе си също често чувал вицове.