Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, народни представители и членове на Европейския парламент заедно почетоха
паметта на Васил Левски. В Брюксел те участваха във възпоменателна церемония по повод 145 години от неговата гибел пред барелефа на Левски на сградата на консулската служба към посолството на България.

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

"Днес почитаме гибелта на един светец – Апостола на българската свобода. Той е човек извън времето, личност, сравнима с най-чистите, най-светлите, най-прозорливите световни умове. Вече 145 години той ни е стон и камбана, съдник и утеха, проповед и възкресение, заяви още председателят на парламента. Неговата гибел ни извести, че българският дух е непокорим, че сме свободни, достойни и праведни", каза Цвета Караянчева.

Таяни отбеляза, че Левски е европейски герой, личност, бореща се за свободата на своя народ. Той допълни, че посланията на Апостола са актуални и до днес, защото свободата, демокрацията и диалогът са верният път пред Европа и пред всички нас.

"Българските герои са и европейски герои и затова на този ден съм с вас в българското консулство – пред барелефа на Васил Левски, за да отдадем заедно почит пред всички мъже и жени, отдали живота си за свободата на България", добави още Антонио Таяни.

Ученици от българското училище „Пейо Яворов“ към посолството на Република България изпълниха стихотворения, посветени на Апостола. Поднесени бяха цветя пред барелефа на Васил Левски.