"Турската армия много скоро ще обсади град Африн", обяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Така операция "Маслинена клонка" в Сирия ще навлезе в нова по-опасна фаза, коментират наблюдатели.

"Подготовката за блокадата по суша изисква определено време, но ще наложим обсада на града. Много е важно да осигурим безопасност навсякъде, където стъпим", обясни президентът пред депутатите от управляващата Партия на развитието и справедливостта.

Изавлянието идва в момент, когато се появиха спекулации, че сирийската армия щяла да влезе в Африн и да се бие на страната на кюрдите. Говорител на Ердоган обаче опроверга напълно информациите за някакво споразумение между правителствените части на Асад и кюрдските отряди в Африн. "Тези съобщения са чиста пропаганда", написа в туитър Ибрахим Калин.

Турската армия напредва бавно в района около града, за да бъдат предотвратени цивилни жертви, твърди висш военен. Според последни данни са ликвидирани над 1700 кюрди при боевете на сирийска територия.

"Благодарение на блокадата, кюрдите няма къде да мърдат", изтъкна Ердоган, имайки предвид съобщения, че бойци от кюрдските сили се готвят да избягат към Дамаск.

Турският президент и президентът на Русия Владимир Путин са разговаряли вчера по телефона, съобщи БТА.

Според съобщението от пресслужбата на Ердоган двамата са обсъдили ситуацията в Африн и Идлиб. Основно са се информирали по процеса за създаване на нови наблюдателни постове за намаляване на напрежението в района на Идлиб.

В разговора си били обсъдени подробностите по операцията "Маслинова клонка", която турската армия провежда в района на Африн за прочистването на областта от считаните за тероростични групировки на сирийските кюрди, Сили за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/.

Двамата лидери са се договорили да продължат с неослабваща решителност съвместната борба срещу терора, както и да се информират постоянно във връзка с развитието на ситуацията в района на военните действия в Сирия. 

Телефонният разговор между Ердоган и Путин дойде на фона на съобщенията, че сирийски правителствени сили са навлезли в северозападната провинция Африн,за да защитават кюрдските Сили за защита на народа.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши по този повод, че Турция ще се конфронтира със сирийските правителствени сили, ако те влязат в Африн.